Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

Zehnder ComfoAir E350 TR komfort szellőztető

Hővisszanyerős szellőztető

3 fokozatú kapcsolóval

Garancia: 5 év

Légszállítás: 55-350 m³/h

Üzemi hőmérséklet: -20°C+40°C

Önsúly: 50 kg

Méretek beltéri: 850x725x790

 

info@klima-pest.hu

+36 20 399 2767

Kérje kedvező ajánlatunkat!

Bővebb leírás


0Ft‎ Áfával

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=466&v=pHOMUJh6bo4&feature=emb_title

 Zehnder ComfoAir E350 hővisszanyerő gépe a top kategóriás Q350 gép egyszerűsített változata, hasonlóan magas színvonalú műszaki paraméterekkel, de egyszerűsített automatikával. A ComfoAir Q gépek 2017 óta kaphatók, az E350 típus 2019 novemberétől rendelhető, egyelőre nagy kedvezménnyel, bevezető áron kapható. A villamos fagymentesítő előfűtővel szerelt változat  bruttó 689.000 Ft, ez az ár egy ilyen tudású szellőztetőért az "azonnal le kell csapni rá" kategória.

Általános bemutatás

 

Aki esetleg ez mégis sokallja, a fagymentesítő nélküli változatot is megveheti 627.000 Ft-ért, és természetesen ennek is van fagyvédelmi automatikája (erről részletesen később). Ezek a gépek normál (nem entalpia) hőcserélősek, azaz nem képesek a páravisszanyerésre. Hogy ez mire jó pontosan, több helyen is bemutattuk már (pl. itt: entalpia hőcserélő), ezt a témát itt most nem részletezzük. A gép jobbos és balos változatban érhető el, megrendelés előtt tisztázni kell, pontosan mire van szükség.

A hővisszanyerés maximuma 95%, de mivel ez a szám légszállítás függő, így nagyon csalóka lehet, sokkal pontosabb ha az EN13141-7 szerinti mérés szerint vizsgáljuk a hatásfokot. A ComfoAir E350 hatásfoka eszerint 91%. Az említett szabvány a maximum légszállítás 70%-nál írja elő a hatásfok mérést, ez konkrétan 245 m3/h. A 91% nagyon magas érték, a géepknek csak kis hányada tudja ezt. Nyilvánvalóan látjuk mi is, hogy közepes minőségű gépeket reklámoznak 93% (vagy akár 98%) hatásfokkal, de ez nem a szabvány szerint mért érték, hanem a minimum (vagy nulla) légszállításhoz tartozó hatásfok maximum.... a valódi érték nem derül ki, illetve nem kerül ki nagybetűvel a szórólapra. A vásárlók nagy többsége nem épületgépész szakértő. Visszatérve tehát az E350 gépre, a szabvány szerint mért hatásfok 93%, a Passzivház Intézet méréi standardja szerint pedig 89% . Szintén impozáns érték ebben légszállítás kategóriában.

Hatásfok

A 40 dB(A) lesugárzott zajszint szintén kiváló érték, talán a legnagyobb előnye ennek a szellőztetőnek. Mi nem találtunk ennél csendesebb szellőzőgépet ebben a légszállítás tartományban. A Passzívház Intézet standard szerint mért zaj 43,5 dB(A), a legcsendesebb a kategóriában a nagyobb "testvér" a ComfoAir Q350 után. Akit érdekel, itt az adatbázis:

Zajszint

Rengeteg zajszintje van egy hővisszanyerős szellőztetőnek, és ezek ráadásul meglehetősen bonyolult módszertan (szabvány) szerint mérhetők, drága akusztikai kamrákban. Erről a témáról itt írtunk többet: a hővisszanyerő gép hangja. A ComfoAir E350 gép lesugárzott zajszintje 40 dB(A), 245 m3/h légszállításnál, a ISO 3741 szabvány szerint mérve. Ezt az adatot kötelező megadni a gép energiacímkéjén. A gép többi akusztikai adata megtalálható a gép részletes műszaki leírásában.

Hát igen, itt azért komoly különbségek mutatkoznak a Q350 és az E350 között. (Persze az is igaz, hogy a Q350 bőségesen kínál automatika opciókat). Itt a jó öreg háromállású kapcsolóval találkozunk először, ennek megvásárlása erősen ajánlott, mert enélkül a beüzemelés sem lehetséges. Szerencsére a gépben van egy darab DC0...0V bemenet, ez felhasználható akár CO2 érzékelő, vagy épületfelügyeleti rendszerről érkező jel fogadására. Ezen felül egy kontakt jelet kaphat még a gép (fürdőszoba kapcsoló), amely rövidre zárásával a gép maximum fokozatba kapcsol. Egyéb érdekes lehetőségek, mint pl. a KNX csatoló, vagy a LAN csatoló, amik a Q gépek népszerű kiegészítői, ennél a gépnél nem érhetők el. A Zehnder magyarországi képviseletének elmondása szerint, hamarosan elérhető lesz egy rádiós távkapcsoló modul is, ennek áráról még nincsenek pontos információink.

Mire elég a 350 m3/h?

Ez a levegő mennyiség maximum értendő, a normál légszállítás 240-250 m3/h köré tervezhető. Ez elegendő kb.110-180 m2 (akár190 m2) alapterületű családi ház szellőztetésére, a normál 0,4- 0,5 közötti légcserét feltételezve. Pontos szám a légcsatorna rendszer ellenállásának ismeretében, illetve a lakók számának ismeretében adható meg (bár a gép akár egy nyolctagú család friss levegő ellátását is elvégzi, tehát ez csak elméleti megközelítés). 

A szellőzőgép öteres kábellel érkezik, ezt a háromállású kapcsolóval kell összekötni. A szellőztető tápellátását a háromállású kapcsolón keresztül lehet  

Fagyvédelem

A "V" jelű típusok fagyvédelme

Természetesen mindkét géptípus (a ComfoAir E350 és a ComfoAir E350V) fagyvédelemmel ellátott. A V jelzésű típusban elektromos fagyvédő előfűtő van szerelve, ennek maximum teljesítménye 1200W. Ez az alkatrész azonban PTC elemes, azaz teljesítménye a hőmérséklet függvényében változik. Minél hidegebb a külső levegő, annál kisebb az ellenállása, így megnő a leadott fűtőteljesítmény. A maximum teljesítményt a legnagyobb hidegben adja le. Az előfűtőt a gép automatikája szabályozza PWM jellel (impulzus szélesség modulációval).

A standard típusok fagyvédelme

Azok a szellőztetők, amikben nincs fagyvédő előfűtő (a V jelzés nélküliek), a ventilátorok fordulatszám változtatásával védik meg a hőcserélőt a fagytól. Az automatika lecsökkenti a kintről érkező hideg levegő mennyiségét, és/ vagy megnöveli a bentről elszívott meleg levegő mennyiségét. A fagyvédelem több más paramétertől is függ. Ez a módszer nem hatásos nagyon nagy hidegben, ezért az ilyen gépek télen, komoly fagyban nem működnek. Az ilyen időszakok jellemzően a hajnali órákra szorítkoznak, ezért a szellőzés ideiglenes kimaradása észrevétlen marad, vagy a lakó számára élhető kompromisszumot jelent.

Jótállás és kiterjesztett gyári garancia

A gépet be kell üzemeltetni arra jogosult szakemberrel. A beüzemelő szakember beüzemelési jegyzőkönyvet készít. Ha ezt a jegyzőkönyvet a Zehnder vagy a magyarországi szervizközpont (az Energetika 2020 Kft) regisztrálja, a jótállási idő 18 hónap a beüzemeléstől számítva. A gépet a vásárlástól számított hat hónapon belül be kell üzemeltetni. A normál jótállási idő 12 hónap (ha valaki nem küldi vissza a beüzemelési jegyzőkönyvet).

Gyári öt év garancia a teljes Zehnder szellőztető rendszerre

Ennél sokkal izgalmasabb a gyártó által biztosított öt év garanciaidő. Ezt nem a gép eladója, hanem a gyártó biztosítja, külön feltételek szerint, amik itt olvashatók: http://comfosystems.hu/garancia/5-ev-garancia-feltetelek. Ez nem jár automatikusan, és a tervező, szerelő részéről is jár némi többlet feladattal. Természetesen -az Energetika 2020 Kft- ezeket a feladatokat intézi.

Szerelés, elhelyezés

A gép fali elhelyezésű, a fali konzol tartozék. A gép súlya 50 kg. Padlón álló változathoz tartóláb külön rendelhető. A gépet csak olyan helyiségbe szabad felszerelni, ahol a hőmérséklet minden körülmények között magasabb mint 10C°. A gép alján található a kondenzvíz kivezető nyílás. Jobbos gép esetén a szifont a bal oldalra, balos gép esetén a jobb oldalra kell szerelni. A másik csonk lezárandó. Ezek a tartozékok szintén megtalálhatók a csomagolásban.

Légcsatornák csatlakoztatása

A külvilág felé javasoljuk az előre szigetelt Comfopipe Compact 160 csövek alkalmazását (friss levegő, kidobott levegő). A gép felső csatlakozású. A Comfopipe Compact 160 cső indítható az alábbi elemekkel:

  • 990 328 695 (apa-anya toldóidom)
  • 990 328 761 (anya-anya toldóidom)

Villamos csatlakozás

A szellőzőgép öteres kábellel érkezik, ezt a háromállású kapcsolóval kell összekötni. A szellőztető tápellátását a háromállású kapcsolón keresztül lehet megoldani. A gép egyfázisú, maximum áramfelvétje 7,3 Amper.