Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer ár

 - szakértő szemmel -

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer gyártóból is egyre több akad a piacon. Hogy melyik szellőztető berendezést válasszuk és vásároljuk meg, az függ attól, hogy mi a célunk, milyen minőségű szellőztetést és mennyire energia hatékony szellőztetést kívánunk otthonunkba.

A szellőztető rendszer beruházását azonban, mint bármely más beruházást befolyásolnak az anyagi korlátok is. A piacon jelenleg kapható szellőztető berendezések között léteznek költséghatékonyabb, olcsóbb megoldások, ezek teljes beruházási költsége (beleértve a szellőztető berendezést, a légcsatornákat, szelepeket, osztó-gyüjtő dobozokat, hangcsillaptítást) egy átlagos méretű családi ház (100-150 m2) esetében bruttó 1,7-1,8 millió Forint ± 20 % között mozognak. A magasabb minőségű szellőztető rendszerek ennél hozzávetőlegesen drágábbak, egy ugyanekkora épülethez bruttó 2,5-2,6 millió Ft ± 20 % a beruházási költség.

 

szellozteto ar

 


Az olcsóbb szellőztető berendezések hővisszanyerőjének (levegő-levegő hőcserélő) hatásfoka 70% körül van, ami annyit jelent, hogy a távozó levegő hőjének kb. a 70%-át tudják visszanyerni, a szellőztető berendezésbe érkező külső, hideg levegőt 70%-os hatékonysággal tudják felmelegíteni. Ezzel szemben a drágább szellőztető rendszerek hővisszanyerőjének hatásfoka 90% körül van (az elhasznált, elszívott levegő hőjének 90%-át tudom hasznosítani), mely egy energiahatékonyabb rendszermegoldást jelent, mert a fagyvédelmet biztosító elektromos előfűtő kalorifer is kevesebb üzemórát fog üzemelni nagy hidegben az év során.

A szellőztető berendezés energiahatékonysága nem csak a hővisszanyerő hatásfokásfokának mértékében mutatkozik meg, hanem a berendezés fogyasztását befolyásolja a ventilátorok (2 db: egy db befúvó és egy db elszívó ventilátor) hajtástechnikája is. A magasabb minőségű szellőztető berendezések ventilátorai ugyanis EC hajtástechnikával rendelkeznek, mellyel 60-70% energia megtakarítás érhető el a hagyományos hajtású ventilátorok (olcsóbb szellőztető berendezések) fogyasztásával szemben, ezeknek ugyanis fokozatmentes és közel lineáris szabályozási karakterisztikájuk van. Csendes és nyugodt járású üzemet biztosítnak, mágnesezési zúgás nélkül.

Az olcsóbb szellőztető rendszerek általában 3 fokozattal rendelkeznek teljesítmény szempontjából. Van egy közepes ventilátor fordulat, amikor a szükséges friss levegő mennyiség befúvása történik a helyiségekbe, és elhasznált levegő elszívása az adott helyiségekből. Ehhez képest létezik egy alacsonyabb fordulat, melyet akkor szokás igénybe venni, ha nem tartózkodnak otthon, a ház üres. Létezik egy magasabb fordulat, légszállítás is, amikor a megszokottnál több ember tartózkodik a házban, lakásban, ekkor érdemes egy magasabb légszállításra kapcsolni, és a felgyülemlett, állott, elhasznált levegő hamarabb távozik, és időben hamarabb is jutnak a benn tartózkodók friss levegőhöz. A drágább, de magasabb minőségű szellőztető rendszerek, viszont, 5, de akár 8 db fokozattal is rendelkeznek, mely rugalmasabb szabályozást, és ebből adódóan nagyobb energiahatékonyságot eredményez. Az energiahatékonyság ugyanis ott is megmutatkozik, hogy valóban annyi levegő mennyiséget szállít egy szellőztető berendezés, mint amennyi épp szükséges. Értelemszerűen amennyiben többet, akkor a ventilátorok magasabb fordulatszámon üzemelnek a szükségesnél, így a villamos fogyasztásuk is a hajtás módjától függetlenül magasabb lesz.

A magasabb minőségű megoldások további opcionális lehetőségeket nyújtanak. Nem csak hőmérséklet alapú szabályozást tesznek lehetővé, hanem a páratartalom alapján is képesek a ház frisslevegő ellátását, elszívását végezni, és a berendezés teljesítményét mért páratartalom alapján szabályozni. Ennek a megoldásnak a megvalósítása, azonban páratartalom érzékelők elhelyezését, és járulékos beruházását vonja maga után. A hatás tovább fokozható, ha a hővisszanyerő helyén téli esetben nem csak hőcsere, hanem páratartalom csere is történik. Az ilyen típusú egységet entalpia cserélőnek szokás nevezni, melyet csak bizonyos gyártók kínálnak rendelkezésre opcionális lehetőségként, és csakis téli időszakra ajánlanak, mert az év ezen szakaszában alacsony a külső levegő abszolút nedvességtartalma (1kg levegőben lévő vízgőz tömege, mennyisége). Az entalpia cserélőkkel további energia megtakarítás érhető el. Egy speciális membránon keresztül a levegőben lévő vízgőz egy részét átereszti, elnyeli, amelyet a felmelegített száraz külső levegő felvesz úgy, hogy az először a membrán felületén (elszívás oldal) lekondenzálódott levegő nedvesség a membrán másik oldalán (befúvás) az elpárolgás következtében átadja a párolgást jellemző rejtett hőjét, így a páravisszanyerés további hőnyereséget tesz lehetővé (pl. HELIOS KWL rendszerek).

 

entalpia cserelo

 

Az entalpia hőcserélő egy opcionális lehetőség, melynek meg van a maga további járulékos költsége. Egy ilyen jellegű beruházás esetén a téli esetben alkalmazható az entalpia cserélő (októbertől márciusig), az év többi szakaszában, pedig a hővisszanyerő. Nyáron ugyanis a levegőben lévő nedvesség mennyisége magas, így a páratartalmat ház helyiségeiben inkább csökkenteni kell, mintsem növelni. A beruházást tekintve elegendő egyetlen szellőztető berendezést megvásárolni, a hővisszanyerő és az entalpia hőcserélő rugalmasan, és könnyedén kézzel, szakember hozzájárulása nélkül kivehető, cserélhető.

Az olcsóbb berendezések jó része csak hőmérséklet alapú szabályozást tesz lehetővé, de az megjegyzendő, hogy a tervezés során a méretezés alapján számított szükséges frisslevegő mennyiséget (szabvány alapján) szállítva a szellőztető rendszer kivonja a párát a helyiségekből, páralecsapódás hőmérséklet alapú szabályozás esetén sem fog bekövetkezni!

Opcionális megoldás még az emberek által kilehelt szén-dioxid (CO2) koncentráció alapján történő friss levegő mennyiség szabályozás. Az emberek ugyanis lélegzés útján szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe. Amennyiben egy helyiségben sokan tartózkodnak, akkor a kilehelt szén-dioxid mennyisége megnő, mely hosszú távon fejfájást, álmosságot idézhet elő. Ezt el lehet kerülni, hogyha egy szén-dioxid érzékelő elhelyezése történik az adott helyiségbe, mely összeköttetésben áll a szellőztető rendszerrel, mely érzékelve a magasabb szén-dioxid mennyiséget, automatikusan nagyobb légszállító teljesítményre kapcsol. Ennek az opcionális megoldásnak azonban szintén meg van a maga járulékos költsége.

A hővisszanyerős szellőztető berendezések gyárilag el vannak látva G4 típusú hővisszanyerővel, mely általában a szellőztető berendezésen belül vannak elhelyezve, mely gátolja a külső környezetből érkező pornak a szellőztető berendezésbe és a helyiségekbe juttatását. Ez egy alapvető feltétele a megfelelő frisslevegő minőség biztosításának. A drágább berendezések esetében opcióként rendelhető még pollenszűrő is azok számára, aki allergiás panaszokkal küszködnek.

További a különbség mutatkozik egy magasabb minőségű szellőztető berendezés, és egy alacsonyabb között akusztikai szempontból is. A drágább megoldások csendesebbek, míg az olcsóbb rendszerek ventilátora nagyobb zajt kelt, amit a levegő szállít magával a helyiségek felé, valamint a külső környezetbe a levegő kidobásnál és beszívásánál. Ez műszaki szempontból egyébként nem jelent problémát, mert hangcsillapító beiktatásával az zajszint megfelelő mértékben lecsökkenthető.

A magasabb minőségű rendszerek esetében szintén opcionális lehetőségnek mutatkozik az a megoldás, hogy a hővisszanyerő csatlakozó csonkját a friss levegő beszívásnál egy talaj kollektorra csatlakoztatva télen előfűtés, nyáron, pedig előhűtés végezhető. Ez további energia megtakarítást jelent, viszont a talajmunkának és a talaj kollektornak is meg van a maga többlet költségvonzata.

Szellőztető rendszer tervezésével, kivitelezésével, és vásárlásával kapcsolatban szakértői szinten foglakozunk. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, bizalommal forduljon hozzánk. A már elkészített tervek alapján részletes árajánlatot a rendszer anyagára és a kivitelezésre is tudunk adni.

 


Dr. Kassai Miklós Ph.D.

 

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

 

E-mail: drkassaimiklos(kukac)klima-pest.huMobil: +36-20/362-8452