Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Energetikai tanúsítvány

 

Az épületenergetika a gépészeti tudományok azon ága, amely az épületek energiaellátásának kérdéseivel foglalkozik. Az épületek energiafogyasztása egy összetett folyamat, mely függ az épületszerkezet, az épületgépészeti rendszer és a hozzá tartozó épületautomatizálási rendszer minőségétől, korszerűségétől, az épület földrajzi elhelyezkedésétől, az éghajlati adottságoktól, meteorológiai jellemzőktől, valamint az épületben tartózkodók számától, és azok felhasználási szokásaitól.

Az energetikai folyamatok mindig veszteséggel járnak. A veszteségek különösen az energiaátalakítás során lehetnek igen jelentősek, mely adott esetben már az erőművi, fűtőművi veszteségeknél jelentkeznek, így az épületek energiaellátásának a vizsgálata során ezeknek a szempontoknak a figyelembevétele is elengedhetetlenül fontos.

Az energiafelhasználás alapvetően kétféle módszerrel határozható meg. Az üzemelő épületgépészeti berendezések esetén a tényleges fogyasztási adatok pontosan meghatározhatóak. Amennyiben a tervezés fázisában, előzetesen szeretnénk meghatározni egy adott épület energiafelhasználását, akkor számításos módszeren alapuló eljárást kell alkalmazni, energetikai tanúsítványt szükséges készíteni

Magyarország energiafelhasználásának közel 40%-át a lakosság, illetve a lakosság által használt épületek (lakóépületek) energiafelhasználása adja. Ez az arány az Európai Unió tagállamaiban is hasonló, és ha figyelembe vesszük az iparban és a közlekedésben lévő hasonló rendeltetésű épületeket is (pl. irodák), ez az érték megközelíti az 50%-ot, vagyis az energiafelhasználás és a fenntartható fejlődés szempontjából ez a legkritikusabb és legfontosabb szektor. Ennek értelmében a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében, az Európai Parlament és a Tanács kiadta az épületek energiateljesítményéről szóló 2002/91/EK direktívát, amely kötelezően előírta a tagállamok részére, hogy léptessék hatályba mindazokat a belső szabályokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az irányelvben megfogalmazott követelmények hatályba lépjenek.

energetikai tanusitvany keszitese

 

1. ábra Energetikai tanúsítvány

 

A Direktíva néhány lényeges pontja az alábbi:

 

- Az új épületek energiafelhasználását az észszerűség határain belül korlátozni kell.

 

- Az energiafogyasztást primer energiában kell kifejezni, értékének meghatározása során az épület rendeltetésszerű használatához szükséges valamennyi rendszert (fűtés, hűtés, szellőztetés, világítás, melegvízellátás) figyelembe kell venni.

 

- Valamennyi új épület használatbavételekor, valamennyi meglévő épület tulajdonjogának változásakor, bérbeadáskor energetikai tanúsítványt kell előállítani, amelynek érvényességi időtartalma 10 év.

 

- Az energetikai tanúsítást végző szakemberek tevékenységét és a tevékenységre vonatkozó jogosítvány megszerzésének feltételeit szabályozni kell. 

 

Ezen előírások alapján született meg hazánkban a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, mely 2006.05.29-én lépett hatályba Magyarországon. A rendeletben közölt eljárás segítségével lehet elkészíteni a vizsgált épületre vonatkozó energetikai tanúsítványt, melyet a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett energetikai tanúsítvány kiállítására jogosultak végezhetnek el. Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, amely az épületnek (önálló rendeltetési egységnek, lakásnak) az energetikai teljesítőképességét tartalmazza. Az Energetikai Tanúsítvány egyik lényeges eredménye az adott épület jelenlegi energetikai osztályba sorolása. Épületenergetikai felújításkor, vagy pályázatok benyújtásához, az energetikai tanúsítvány segítségével, pedig meg lehet határozni számítással azt is, hogy az adott felújítással a meglévő állapothoz képest mekkora javulás, csökkenés érhető el az épület energiafelhasználására vonatkozóan.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)