Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

 Hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakítása

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszerekben esetében a szobalevegő-higiéniai előírásoknak való megfelelés érdekében szűrőket alkalmaznak. A külső levegő szűrőnek legalább az F7 osztálynak, míg az el­szívott levegőnél alkalmazott szűrőnek legalább a G4 osztálynak kell meg­felelnie. A szűrőknek gyorsan, háromhavonta cserélhetőnek kell lenniük.

Ezen felül a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek a még kedvezőbb hővisszanyerés érde­kében jó hőszigeteléssel, szivárgásállósággal és megfelelő szállítóárammal kell rendelkeznie:

A hővisszanyerős szellőztető berendezés hőszigetelésének alacsony U-értékkel kell ren­delkeznie, a 0,5 W/(m2.K) optimálisnak mondható. Másként a hőt a kör­nyezetnek adná le, és rontaná a hőtermelés tényleges hatásfokát.

Az energetikailag hatékony hővisszanyerős szellőztető rendszereknek a hatékony mun­kavégzés és a levegőminőség megtartása érdekében 3 % alatti szivárgást kell felmutatni.

A hővisszanyerős szellőztető berendezésnek jó szabályozó egységgel, azaz legalább 3 fo­kozattal (alap, standard és löketszerű szellőzés) kell rendelkeznie és kikap­csolhatónak kell lennie. Az integrált program ajánlott, p1. a löketszerű szellőzésről egy adott időtartam után önállóan visszakapcsolni alap foko­zatba.

A talajhőcserélő nélküli hővisszanyerős szellőztető berendezéseknél az eljegesedést kell meggátolni. A berendezés elé telepített fagymentesítő fűtés megakadályozza a friss levegő eljegesedését, és fenntartja a rendszer egyensúlyát. Ha a fagymentesítőt kihagyjuk, és a beáramló levegőt jégmen­tesítés miatt kikapcsoljuk, akkor az épület belsejében nyomásesés tapasz­talható, aminek következtében a hideg külső levegő az épületburkon ke­resztül szivárog be. Ezáltal a fűtési hőszükséglet a három-, ötszörösére növekedhet.

A hővisszanyerős szellőztető berendezés standard üzemmódjában a zajszintnek< 35 dB(A) kell lennie.


 hovisszanyeros szellozteto rendszer kialakitasa

1. ábra Hővisszanyerős szellőztető rendszer

 

A házak hővisszanyerős szellőztető berendezését már előre pontosan meg kell tervez­ni, ahhoz, hogy az egyéni feltételeknek megfelelően lehessen alakítani.

A működésüket tekintve a ház fűtött lakóterébe a hővisszanyerős szellőzte­tő berendezés vezeti be a friss levegőt és szívja el onnan a használt levegőt, miközben a szellőzés elosztása az épületbe telepített légcsatornákon keresztül történik. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakításához különféle csőelosztó rendszerek és anyagok állnak rendelkezésre, amelyeket egyedileg lehet az adott beruházáshoz alakítani. A légtömeg-áram nagysága a haszná­latból adódik, azonban az átlagos becsült értékeket kell figyelembe venni. A legnagyobb térfogatáramot a következő feltételek szerint számítjuk ki:

 

-          Lakónként és óránként minimum 30 m3 friss levegővel kell számolni.

-          Óránként az l/h >_ 0,3 légcsereszámot kell elérni,

-          A funkciós helyiségekre jellemző szellőzési feltételekre is tekintettel kell lenni.

 

A beáramló friss levegő mennyisége egyedileg állítható, mivel az egyes lakót­erek használati feltételei eltérők. Így p1. a jelentős tartózkodási idővel járó lakótérben a standard szellőzést kell beállítani, míg a tárolókban az alap fo­kozatot. A szabályozhatóság a beáramló levegő csatornájába beépített csap­pantyúkkal történik. A kellemetlen huzatot, p1. amikor a rendszer kiegyen­súlyozatlansága miatt a réseken a hideg kinti levegő könnyebben beáramlik, a kiegyensúlyozott levegőelosztással kell kiküszöbölni. A levegő mennyiségi elosztásának a beállítása a központi készüléken bizonyult a leggazdaságosabb és legegyszerűbb megoldásnak, ami változóan szabályozható és folyamatosan kiegyensúlyozott szellőzést biztosít.

Általában a légcsatorna-hálózat kivitelezése során a beáramló és az elszívott levegő csatornáját a födémre vagy a födémbe, valamint gépészeti aknákba telepítik. Ha ez nem lehetséges, akkor a vakolatra lehet speciális csatornákat szerelni. Lehetőleg sima csővezetéket kell használni, mivel ezek megakadá­lyozzák a por felgyülemlését, ezáltal pedig a szükségtelen nyomásveszteséget. Az irányváltoztatásokat a nyomásesés és az áramlási zajok kiküszöbölése ér­dekében nagy ívvel kell kialakítani.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer sima falú, merev és légtömören beépített csövekből kell állnia. A kör keresztmetszetű mellett szögletes légcsatorna is kapható, azonban a négyzetessel szemben a kör keresztmeteszetet kell előnyben része­síteni, mivel ez kisebb nyomásveszteséggel jár, így energetikailag hatéko­nyabb. A csővezetékeknek üzemeltetés közben nem szabad áramlási zajjal járni, és a higiéniai, illetve tisztítási szempontok által támasztott követelményeknek is meg kell felelniük. A horganyzott acéllemez­ből, p1. a tekercseléssel vagy spirálfalcolással készült cső megfelel ezeknek a követelményeknek, ezért optimális erre a feladatra. A légcsatorna-rendszer rögzítése csőbilinccsel vagy perforált szalaggal történik.

A kör keresztmetszetű légcsatornát általában az egyes szintek gerincvezetékkel történő összekötésére szolgál. Aknás vagy a pince­födém alatti telepítés is lehetséges. A négyszög keresztmetszetű szellőzőcsatorna nagyon kis magasságú, ezért általában a padlószerkezetbe, az álmennyezetbe vagy szűk aknába telepítik.

A levegőt a lakótérbe áteresztő beáramló és elszívott levegő szelepnek (anemosztátnak) a le­vegő térfogatáram különböző beállításait kell biztosítaniuk, és megfelelő mé­retezés révén kell a huzat- és zajmentes légáramlást lehetővé tenniük.

A levegő higiéniájának hosszú távú biztosítása érdekében a hővisszanyerős szellőztető berendezéseket nagyteljesítményű primerszűrővel kell felszerelni, ami meg­akadályozza a szennyeződésnek beáramló levegő útján keresztül történő behordását. A légcsatorna-hálózatnak tisztíthatónak kell lennie. Ehhez sta­bil, sima falú, és lehetőleg egyenesen fektetett csőre, hosszabb csőszaka­szoknál pedig tisztító nyílás beépítésére van szükség. Továbbá könnyen hozzáférhető, a szűrőcserére figyelmeztető kijelző is szükséges.

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezése során a következő kritériumokat kell figyelembe venni:

 

-          a térfogatiram számítása az épületen belül,

-          a légcsatornák méretezése a számítások alapján,

-          a telepítés rendszerének tervezése,

-          a berendezés szakember által történő kivitelezése, és üzembe helyezése

-          a lakók bevezetése a szellőző rendszer használatába.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)