Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Hővisszanyerős szellőztető berendezés páraelszívó hatása

 

A légzés által a lakótérbe folyamatosan párát leadó lakók mellett olyan forrá­sok is hozzájárulnak a keletkező párához, mint pl. a fürdés, a zuhanyzás vagy a főzés. A gőz láthatatlan páraként van jelen a levegőben. Ahogy az télen gyakran előfordul, az ablakok túlnyomórészt zárva maradnak, akkor az épü­let belsejében a kültérhez képest jelentősen megnő a páratartalom. A belső tér levegőjébe leadott víz mennyisége nem csak a pára forrásától, hanem az idő­tartamtól is függ.

  

haztartasban leadott para forrasa es mennyisege

1. ábra A háztartásban leadott pára forrása és mennyisége

 

A lakótérbe leadott napi páramennyiséget a lakók száma is befolyásolja (1 ábra). Így például egy négytagú háztartás 6 -10 kg vizet ad le. Az ebből származó páratartalom elvezetéséhez a hővisszanyerős szellőztető berendezés nélküli lakóépületekben a vízgőzt az ablakon keresztül történő szellőzéssel kell kiengedni. Ellenkező esetben páralecsapódás, illetve nedvesség okozta kár jelentkezik.

A lakás szellőztetését nem pótolják az úgynevezett lélegző falak, amelyek a vízpárát diffúzióval vezetik kifelé, mivel ezen az úton csak kis mennyiség szállítható. Hővisszanyerős szellőztető berendezéssel, va­lamint az ebből eredő rendszeres légcsere biztosítja a vízgőz elszállítását, és megakadályozza az esetleges nedvesség okozta kárt, penészesedést.

A hővisszanyerős szellőztetés szükségességét indokló okok mellé jön a légszennyező anyagok elvezetése is. Így tehát nem csak a lakók által kilélegzett CO2-tartalmat kell kiszellőztetni, hanem a gyakran a konyhában vagy a fürdőszobában keletke­ző, kellemetlen szagokat is. A bútorok, szőnyegek és szövetek, valamint a beépített szerkezetek is bocsáthatnak ki káros anyagot, ami nyálkahártya irritációt okozhat, és szélső esetben egészségkároso­dáshoz vezethet. Az ellenőrzött hővisszanyerős szellőztető rendszer ezeket a káros anyagokat rendszeresen elszívja.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)