Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

 Hővisszanyerős szellőztető berendezés és a CO2 kapcsolata

 

Mivel a levegő az ember számára létfontosságú, ezért a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó friss levegő ellátásnak, bizo­nyos higiéniai feltételeknek kell megfelelniük. A szoba CO2-tartalma mellett a relatív páratartalmat is szabályozniuk kell. Ezen felül a szagokat és a lég­szennyező anyagokat is ki kell tudni szűrni, és kellemes lakóklímát kell tudni a segítségükkel előállítani. Erre a feladatra kiválóan alkalmas a hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakítása.

A levegő CO2-tartalma fontos tényező a szoba levegőminőségének meghatá­rozásakor, mivel a lakók döntő többsége akkor találta a levegő minőségét kellemesnek, ha a C02-tartalom 0,1 % alatt van. Ha a lakótérben ennél maga­sabb az aránya, akkor álmosság, koncentrációs zavar, valamint fojtó, használt levegő érzete léphet fel. Az ember C02-leadása, valamint minden további, a lakóterek emberi használat következtében keletkező légszennyeződése képe­zi a szükséges levegőmennyiség meghatározásának alapját. Felnőtteknél a C02-leadás óránként az aktivitás függvényében 10 és 75 liter/óra között vál­tozhat.

Az 1. ábrán egy lakó C02-kibocsátása látható az aktivitás függvényében.

 

az ember C02 kibocsatasa 

 

1. ábra Az ember C02-kibocsátása az aktivitás függvényében

 

Az 1. ábrán feltüntetett értékek alapján egy négyfős család számára naponta 2.000-3.000 m3 friss levegőt kell bejuttatni az épületbe, ezáltal biztosítva a kel­lemes lakóklímát és az optimális szobalevegő-minőséget. Azt az időszakot, amely meghatározza, hogy mennyi időn belül kell a meglévő levegőt friss külső levegőre cserélni, az egyszerű légcsere-szám írja le.

A 2. ábrán a kizárólagosan hagyományos, ablakon keresztül, azaz ellenőr­zött, hővisszanyerős szellőztető berendezés nélkül történő szellőztetéssel az egy­szeres légcseréhez szükséges időtartam látható.


egyszeres legcserehez szukseges idotartamok 


2. ábra A hagyományos szellőztetéssel az egy­szeres légcseréhez szükséges időtartamok

 

Mivel az ablakos szellőztetés esetén a légcsere nem csak a széliránytól, a szél sebességétől és a hőmérsékletkülönbségtől, valamint az egyéni használati szokásoktól függ, nem beszélve a közben keletkező hőveszteségről, ezért a megbízható légcsere csak hővisszanyerős szellőztető berendezéssel biz­tosítható. A házakban a hővisszanyerős szellőztető berendezés révén fennálló légtömeg­áram a CO2-tartalmat a higiénikus maximális értékre korlátozza. Így 20­30 m3, gyerekszoba esetén max. 35 m3 légtömeg-áram elegendő személyenként és óránként számolva. A hővisszanyerős szellőztető berendezés segítségével a lakók számától függően óránként 0,3-0,8-szoros légcsere megy végbe. A szá­mítás alapját tájékoztató jelleggel kb. 30 m3 friss levegő / óra, személy képezi.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)