Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Hővisszanyerős szellőztető berendezés


A hővisszanyerős szellőztető berendezések gyártása során az utóbbi években az egyenáramú motorral működtetett ventilátorok ke­rültek túlsúlyba, mert ezeket könnyeb­ben lehet vezérelni, és lényegesen kevesebb áramot fogyasztanak. Jelen­tős előnye ezeknek a ventilátoroknak az is, hogy kapcsolókombinációk alapján be lehet állítani a szükséges térfogatáramot és azt a csatornaháló­zat légellenállásától csaknem függetlenül állandó értéken lehet tartani.

A hővisszanyerős szellőztető berendezés vezérlése fontos, hogy lehetőleg egyszerű legyen. Célszerű a lakás bejárati ajtajának közelében elhelyezni a kapcsolót, amivel a levegőcserét a tervezési térfogatáram 70 %-a és kb. 130 %-a között, három fokozatban be lehet állítani. A berendezést üzembe helyezéskor a légcsatornák méretezéséhez felhasznált adatoknak megfele­lően be kell szabályozni. Ezt a munkát szakcéggel végeztessük el, amely ren­delkezik a beszabályozáshoz szüksé­ges mérőberendezésekkel.

A kiegyen­lítést a szelepeknél és a szellőzőrá­csoknál, továbbá a csatornahálózat­ban lévő szűkítőbetéteknél egyaránt érdemes elvégezni. Beszívott/elszívott leve­gővel dolgozó hővisszanyerős szellőztető rendszereknél fontos, hogy a beszívott és elszívott térfo­gatáramok kiegyensúlyozottak, a vagy egyenlő nagyságúak legyenek. A berende­zés dokumentációjához a szelepek és az esetleg szükséges csappantyúk beállítását, továbbá a motorok beállí­tását tartalmazó megfelelő jegyző­könyvet is csatolni kell. Ebben a rá­csok és szűkítők beállítási adatait is fel kell sorolni, hogy karbantartás vagy tisztítás után a berendezést gyorsan ismét üzemképes állapotba lehessen hozni.

A hővisszanyerős szellőztető berendezés használóját meg kell ismertetni a berendezésre és annak kezelésére vonatkozó minden tudnivalóval. A bérleti szerződéssel átadott dokumentumok között szere­peljen a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek és szerkezeti egységeinek a leírása, valamint azok beállítási adatai.

 

 hovisszanyeros szellozteto berendezes

1. ábra Hővisszanyerős szellőztető berendezés

 

Alapigazság, hogy a hővisszanyerős szellőztető rendszer csak akkor dolgoznak haté­konyan és gazdaságosan, ha a levegő keringtetésére és a vezérlésre lehető legkevesebb segédenergiát használnak fel. Megjegyzendő azonban, hogy a jó levegőminőségnek köszönhetően még az olyan hővisszanyerős szellőztető rendszer tulaj­donosai sem akartak megválni beren­dezéseiktől, amelyeknek energetikai hatékonysága (a rosszul hőszigetelt épület vagy magának a berendezés­nek a rossz energetikai hatékonysága mait) kívánnivalót hagyott maga után. Fontos annak a ténynek a tudatosítása, hogy hővisszanyerős szellőztető rendszerrel üzemeltetett lakóház esetén nem szabad elvégezni a korábban megszokott nagy mértékű hagyományos ablak nyitásos szellőztetést, hiszen nincs rá szükség, és rengeteg energiát dobnánk ki fölöslegesen. A hővisszanyerős szellőztető berendezés alkalmazása a belső levegő minőségének fenntartasához és a helyiségek kellemetlen nedvességtartalmának csökkentéséhez is kifejezetten ajánlatos.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)