Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer légcsatorna hálózata

 

Hővisszanyerős szellőztető rendszer légcsatorna hálózata méretezése és kiválasztása során tulajdonképpen mindegy, hogy spirálkorcolt csövet vagy szögletes csatornát alkalmazunk-e, a lényeg az, hogy annak fala sima legyen, és be­lülről könnyen lehessen tisztítani. A hővisszanyerős szellőztető berendezés minden része (a csatornahálózat és a központi egység is), üzem közben is bármikor hozzáférhető és tisztítható legyen. Gondoskodni kell a megfelelő tisztítónyílásokról. Az elszívóberendezéseknél nem célszerű DN 100-nál kisebb keresztmetszetek alkalmazása.

 

hovisszanyeros szellozteto legcsatorna elemei

 

1. ábra Hővisszanyerős szellőztető rendszer

 

Amikor kiválasztjuk a hővisszanyerős szellőztető rendszer befúvó- és elszívó szelepeket (anemosztátokat), valamelyik egysze­rűen tisztítható változat mellett dönt­sünk. A beszívószelepek ügyes elren­dezésével jelentősen befolyásolhatjuk a csőhálózat hosszát, és a vezetéke­ket jobban hozzá tudjuk illeszteni a tér­beli adottságokhoz. Így pl. egy adott helyiség bejárati ajtaja fölött elhe­lyezett úgynevezett távolra vető fúvó­kával a levegőt egészen a külső falig lehet továbbítani, anélkül, hogy ez rontaná a termikus komfortérzetet.

Az elszívócsatomába ne kössünk be konyhai páraelszívókat, mert egy­részt ettől a csatorna további szakasza elszennyeződik, másrészt a ventilátor nincs méretezve az itt szükséges nagy levegőmennyiségekre (200...400 m3/h). Hővisszanyerős szellőztető berendezéseknél ezzel megzavarnánk az épületben kialakított levegővezetést is. Jobb megoldás, ha a konyhai páraelszívókat zsírszűrővel felszerelt zárt körfolyamban üzemeltetjük; ha mégis elszívó üzemmód mellett dön­tünk, feltétlenül gondoskodjunk szűrő­vel és elszívószeleppel felszerelt, saját elszívóvezetékről.

A hideg helyiségeken (padlás) át vezetett melegcsatornákat szigetelni kell, csak­úgy, mint a meleg helyiségekben futó hidegcsatornákat. Különösen a beszívott/elszívott leve­gővel dolgozó rendszereknél jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a csatorna­hálózat pontos számítása megfelelő előkészítésnél viszonylag kéves időt igényel, ugyanakkor viszont a helyszíni beszabályozásnál sok idő megtakarí­tását teszi lehetővé. Hővisszanyerős szellőztető rendszer elemeinek (azaz a ventilátoroknak, ill. a hővisszanyerés­sel ellátott központi egységnek) a kiválasztásánál fontos szempont az áramfelvétel és a hőszolgáltatási fok. A hővisszanyerős szellőztető rendszer tervezését nálunk nem szükséges engedélyeztetni, így érdemes már gyakorlattal rendelkező tervezőhöz és kivitelezőhöz fordulni.