Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

Hővisszanyerős szellőztető berendezés

 

A szellőztetés régebben nem volt ennyire fontos, mert az épület külső burkának tömítetlensége miatt a friss levegő higiéniai minimuma mindig ren­delkezésre állt. Mára a helyzet megfor­dult: ha a szellőztetés túlzottan kevés, ez az épület jól tömített külső burka esetén megakadályozza a nedvesség eltávolítását és ezzel bizonyos körül­mények között a hideg felületeken (hő­hidak) penészedés okozójává válhat.

A következőkben három lehetőséget mutatunk be arra, hogyan lehet egy jól tömített épületnél meghatározni a szükséges levegőcserét. Ezek a kö­vetkezők:

 

- a lakók nagy keresztmetszeten át való, hirtelen szellőztetéssel meg­ kísérelhetik a szükséges levegő­ mennyiség bejuttatását a használt helyiségekbe;

- a belső levegőt az erős légszeny­nyezést okozó helyeken (fürdő­szoba, vécé, konyha stb.) elszívó­berendezést alkalmazunk; a friss levegő az épület külső burkán kialakított nyílásokon áramlik be;

- a levegő hővisszanyeréssel is ellá­tott, szabályozott be- és elszívásá­nál nemcsak az elszívott levegőt, hanem a friss levegőt is levegőcsa­tornákon át vezetjük. A két csator­nát hőcserélő kapcsolja össze, amely az elszívott levegő hőtartal­mának egy részét átadja a beszívott levegőnek.

 

A beruházási költségeket tekintve egy első két megoldás a legolcsóbb, viszont a szellőzetés legkevésbé energiatakarékos eljárása. Természetes szellőztetés esetén a falak és a helyiségek levegője nagymértékben lehűlnek, az ablakok, ajtók becsukását követően a fűtési rendszernek nagy többletenergia bevitelére van szüksége, ahhoz, hogy visszafűtse a megkívánt hőfokot. Ezzel szemben a hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatos üzemben mindig a szükséges légcserét biztosítja a helyiségek számára (1 ábra). A hővisszanyerős szellőztető berendezés befúvó és elszívó ventilátorának is van energiafogyasztása, azonban az csekély mértékű a hagyományos ablak nyitásos szellőztetés következtében történő felfűtés többlet energiafelhasználásához képest.

 

szellozteto rendszer1. ábra hővisszanyerős szellőztető rendszerÁrajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)