Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

 Hővisszanyerős szellőztető rendszer

 

Az épület légtömör külső burkának megteremtése az energetikai szem­léletű felújítás egyik fontos célkitűzése, mert ez teszi lehetővé a hővesztesé­gek korlátok közé szorítását és azok­nak a nedvesség okozta károknak az elkerülését, amelyek a páralecsapó­dás következtében alakulnak ki az épület szerkezetén. Másrészt viszont a házban lévő levegőt rendszeresen cserélni kell, hogy a belső terekből eltávolítsuk a nedvességet és a leve­gőben lévő káros anyagokat és be­légzésre alkalmas, friss, nem használt levegőt juttassunk oda be. Az energia­veszteségekre való tekintettel nem jó, ha a levegőcsere túl intenzív, a meg­felelő levegőminőség érdekében azon­ban túlságosan kis mértékű se legyen.

Mivel felújított épületekben meg­szűnik az ablakok hézagain és a tömí­tetlenségeken át kialakuló levegőcse­re, a kisenergiájú házban és a jól szi­getelt régi épületekben más módon kell gondoskodni a levegő szabályo­zott cseréjéről. Egy mechanikus hővisszanyerős szellőztető berendezés (1. ábra) mentesíthet ben­nünket az alól a feladat alól, hogy ebből a célból rendszeres időközök­ben kinyissuk és becsukjuk az abla­kokat.

 

 hovisszanyeros szellozteto rendszer

1. ábra Hővisszanyerős szellőztető rendszer

 

Mennyi levegőre van szükségünk? Azért szellőztetünk, hogy kellemesen érezzük magunkat és megelőzzük a levegőben lévő káros anyagok által okozott egészségi ártalmakat.

 

A szük­séges levegőcsere mértékét a követ­kező tényezők határozzák meg:

 

- a verejtékezésből keletkező, vala­mint a növények, a főzés, ruhaszá­rítás stb. által okozott nedvességet el kell vezetni;

- a helyiségek C02 koncentrációja, amely a lélegzés következtében nő, ne haladja meg a 0,1 térfogat értéket (az ún. Pettenkofer-határt);

- a megszokottól eltérő használat (dohányzás, összejövetelek stb.) esetén a levegőcserét növelni kell;

- az építőanyagokból és a bútorokból a belső levegőbe kerülő káros anya­gokat (p1. nitrogén-oxidok, aldehidek, oldószerek, finom por, az építőanya­gokból és a talajból felszabaduló radongáz) friss levegő hozzáadásá­val annyira fel kell hígítani, hogy koncentrációjuk semmilyen aggoda­lomra ne adjon okot.

Az első három pont esetén a használat módja és időtartama az, amely meg­határozza a szükséges levegőcserét. Azt a járulékos levegőszennyezést, amelyet az építőanyagok és berende­zési tárgyak károsanyag-kibocsátása okoz, a lakók csak az építés során vagy a berendezés megvásárlása alkalmával tudják befolyásolni, még­ pedig az anyagok körültekintő megvá­lasztásával. Ahol nem lehet elkerülni, ill. kiküszöbölni az ilyen szennyezé­seket, ott felétlenül a levegőcserenövelésére van szükség. Minden bent tartózkodó személyre minimum 30 m3/h levegőcserét kell számítani. Közepes fizikai tevékenység esetén ez a levegőmennyiség elég ahhoz, hogy egyrészt a C02 koncentrációt 0,1 térfogat%-nál kisebb értéken tartsuk, másrészt a nedvesség­tartalmat elfogadható mértékűre csökkentsük.

Fürdőszobákban, konyhákban és vécékben kellő mennyiségű levegő elszívásáról kell gondoskodni, hogy el lehessen távolítani a szagokat és a káros anyagokat.

A megfelelő légcsere biztosításának módja a hagyományos, ablak-és ajtónyitásos, kereszthuzatot biztosító természetes szellőztetés. Ennek a régi módszernek a nagy hátránya a rövid időszak alatti nagy mennyiségű túlzott mértékű légcsere (n=10-15 1/h) kialakulása, melynek következtében a lakás, ház energiafelhasználása megnő, hiszen a nagy légcseréből adódóan a lakás falai és levegője gyorsan lehűl, mely a fűtési rendszer számára rengeteg többletfűtési energiába kerül, míg visszafűti a szobákat a megkívánt léghőmérsékletre. A megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszer nyújtja, mely folyamatos üzemben képes biztosítani a szükséges légcserét az egyes helyiségekbe. A hővisszanyerős szellőztető rendszernek is van energiafelhasználása, a hővisszanyerős szellőztető berendezés befúvó és elszívó ventilátorának villamos fogyasztásából adódóan. Ennek a fogyasztása azonban jóval kisebb mértékű, mint a fűtési rendszernek a többletfogyasztása az ablak-és ajtónyitásos, kereszthuzatot biztosító természetes szellőztetés utáni felfűtésből adódóan. A mai jobb minőségű hővisszanyerős szellőztető rendszerek magas hatásfokú hővisszanyerőt tartalmaznak, melyek a távozó levegő hőjét hatékonyan hasznosítják, és a külső levegő -15°C hőmérsékletéig képesek üzemelni.Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)