Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A hőszivattyú hőforrása

 

A hőszivattyú műszaki és gazdasági teljesítménye szorosan kapcsolódik a fel­használt hőforrás jellegéhez. Az ideális hőforrás hőszivattyú esetében például nagy és stabil hőforrást bizto­sít a fűtéshez, bőségesen rendelkezésre áll, nem okoz korróziót vagy szennyezést, jó termofizikai tulajdonságai vannak, használata kis beruházási költséggel és alacsony működési kiadásokkal jár. A leggyakoribb hőforrásokat a hőmérséklet-tartomány alap­ján lehet bemutatni (1. táblázat).

 

A hőszivattyúnál legtöbbször használt hőforrás jellemző hőmérséklete:


Hőforrás

Hőmérséklet, °C

Külső levegő

-10-15

Kiáramló, használt levegő

15-25

Talajvíz

4-10

Tó- és folyóvíz

0-10

Tengervíz

3-8

Talaj

0-10

Kőzet

0-5

Hulladék hő

>10

 

A külső levegő szabadon rendelkezésre áll, ezért az egyik leggyakoribb hőforrás. Az erre épülő hőszivattyúk általában főleg enyhe és nedves időjárás mellett kedvező ez a hőforrás. Magyarországon kedvezőek a meteorológiai feltételek a levegő-víz hőszivattyú és a levegő-levegő hőszivattyú éves energia hatékony működése szempontjából.

A kiáramló (szellőztetett) levegő gyakori hőforrás az épületeknél, hiszen ezzel viszonylag nagy hőmérsékleten lehet visszanyerni a kiáramló hőt.

A talajvíz a legtöbb térségben közel állandó hőmérsékleten rendelkezésre áll, ezért előszeretettel használják mind a nyitott, mind a zárt rendszerben. A nyitott rend­szerben a kiemelt talajvizet ismét visszainjektálják a talajba. Gondot jelent itt az elfa­gyás, a korrózió és a szennyezettség. Ezért használnak zárt rendszereket hőcserélőkkel, amelyekkel viszont kisebb ütési számok adódnak

      A talaj, mint hőforrás összetettebb rendszert kínál mind vízszintes, mind függőleges hőcserélő felületekkel. Geotermális hő (földhő) vehető ki akár 100-200 m mély réte­gekből. A különféle kőzetekben tárolt napenergia is felhasználható.  

Végül különféle hulladék hő, elfolyó szennyvíz vagy egyéb mesterséges hőforrás is elterjedt hőforrása a hőszivattyúknak.

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)