Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

A hőszivattyú hőforrása

 

A hőszivattyú műszaki és gazdasági teljesítménye szorosan kapcsolódik a fel­használt hőforrás jellegéhez. Az ideális hőforrás hőszivattyú esetében például nagy és stabil hőforrást bizto­sít a fűtéshez, bőségesen rendelkezésre áll, nem okoz korróziót vagy szennyezést, jó termofizikai tulajdonságai vannak, használata kis beruházási költséggel és alacsony működési kiadásokkal jár. A leggyakoribb hőforrásokat a hőmérséklet-tartomány alap­ján lehet bemutatni (1. táblázat).

 

A hőszivattyúnál legtöbbször használt hőforrás jellemző hőmérséklete:


Hőforrás

Hőmérséklet, °C

Külső levegő

-10-15

Kiáramló, használt levegő

15-25

Talajvíz

4-10

Tó- és folyóvíz

0-10

Tengervíz

3-8

Talaj

0-10

Kőzet

0-5

Hulladék hő

>10

 

A külső levegő szabadon rendelkezésre áll, ezért az egyik leggyakoribb hőforrás. Az erre épülő hőszivattyúk általában főleg enyhe és nedves időjárás mellett kedvező ez a hőforrás. Magyarországon kedvezőek a meteorológiai feltételek a levegő-víz hőszivattyú és a levegő-levegő hőszivattyú éves energia hatékony működése szempontjából.

A kiáramló (szellőztetett) levegő gyakori hőforrás az épületeknél, hiszen ezzel viszonylag nagy hőmérsékleten lehet visszanyerni a kiáramló hőt.

A talajvíz a legtöbb térségben közel állandó hőmérsékleten rendelkezésre áll, ezért előszeretettel használják mind a nyitott, mind a zárt rendszerben. A nyitott rend­szerben a kiemelt talajvizet ismét visszainjektálják a talajba. Gondot jelent itt az elfa­gyás, a korrózió és a szennyezettség. Ezért használnak zárt rendszereket hőcserélőkkel, amelyekkel viszont kisebb ütési számok adódnak

      A talaj, mint hőforrás összetettebb rendszert kínál mind vízszintes, mind függőleges hőcserélő felületekkel. Geotermális hő (földhő) vehető ki akár 100-200 m mély réte­gekből. A különféle kőzetekben tárolt napenergia is felhasználható.  

Végül különféle hulladék hő, elfolyó szennyvíz vagy egyéb mesterséges hőforrás is elterjedt hőforrása a hőszivattyúknak.

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)