Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A hőszivattyú energetikája

 

A hőszivattyú elméletét a francia Sadi Carnot, a termodinamika mint tudomány első művelője dolgozta ki. A róla elnevezett Carnot-körfolyamat megfordíthatóságát igazolta (1. ábra). A nagyobb hőmérsékletről (T,) a kisebb hőmérsékletre (To) expan­dálva a hőből mechanikai energia nyerhető. Ez fordítva is igaz: mechanikai energia befektetésével hő emelhető az alacsonyabb szintről magasabbra. Ideális esetben ki­számítható a hőmérsékletekből a hatásfok és a munka. A folyamat hatékonyságát tehát e két hőmérséklettel lehet jellemezni.


 carnot korfolyamat hoszivattyunal


1. ábra A Carnot-körfolyamat hőerőgépnél és hőszivattyúnál

 

A hőerőgépeknél a környezetbe vezetik (To) a munkavégzés utáni hőt, a hőszi­vattyú esetében a környezetből veszik (To) a hőt. Mind a hatásfok, mind az úgynevezett fűtési tényező a felső hőmérséklettől (TI) függ.

A hőszivattyú fűtési tényezőjét gyakran teljesítménytényezőnek is nevezi a magyar szakirodalom az angol fordítás alapján. A nemzetkőzi gyakorlatban ezt az an­gol rövidítéssel COP-nek hívják (COP = Coefficient of Performance). A lényege az, hogy minél kevesebb munkabevezetéssel minél több hasznos hőt nyerjenek, tehát a fűtési tényező lehetőleg nagy legyen. Ez akkor nagy, ha a bemutatott két hőmérséklet nincs túl nagy távolságra egymástól. Amennyiben például egy hőszivattyúval hőforrás 0 °C hőmérsékletéről a fűtéshez 35 °C-ra akarnak jutni, akkor - az egyéb veszteségek függvényében - a fűtési tényező 4-5 is lehet. Ideális esetben ilyenkor a Carnot-kór­folyamattal e = 8,8 is elérhető. A valóságos kórfolyamat veszteségei tehát nagyok, a kompresszió és az expanzió messze nem eszményi, veszteségmentes. A jelenleg piacon kapható hőszivattyúk közül a levegő-víz hőszivattyúnak és a levegő-levegő hőszivattyúnak a legmagasabb a COP értéke, mely azt eredményezi, hogy ezekkel a hőszivattyúkkal lehet a legtöbb energiát és pénzt megtakarítani éves szinten szemben a talajszondás, talajvizes vagy kútvizes hőszivattyúval.

A lényeget azonban ez a mutatószám jól kifejezi. Amennyiben az e = 4, akkor ez azt jelenti, hogy egységnyi munkabefektetéssel (1 kWh-val) a kapott energia négy egységnyi (4 kWh). A három egységet (3 kWh) a tárolt napenergia adta a környezetből (2. ábra). Míg egy normális, ellenállásos villamos fűtéssel 1 kWh villamos energiából 1 kWh hő (3,6 MJ) adódik, addig itt ennek négyszerese. Ez a hőszivattyú lényege, a berendezés energetikai alapja.

 

hoszivattyu energetikai alapja

 

2. ábra Egységnyi befektetéssel négy egységnyi haszon

 

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)