Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

A hőszivattyú energetikája

 

A hőszivattyú elméletét a francia Sadi Carnot, a termodinamika mint tudomány első művelője dolgozta ki. A róla elnevezett Carnot-körfolyamat megfordíthatóságát igazolta (1. ábra). A nagyobb hőmérsékletről (T,) a kisebb hőmérsékletre (To) expan­dálva a hőből mechanikai energia nyerhető. Ez fordítva is igaz: mechanikai energia befektetésével hő emelhető az alacsonyabb szintről magasabbra. Ideális esetben ki­számítható a hőmérsékletekből a hatásfok és a munka. A folyamat hatékonyságát tehát e két hőmérséklettel lehet jellemezni.


 carnot korfolyamat hoszivattyunal


1. ábra A Carnot-körfolyamat hőerőgépnél és hőszivattyúnál

 

A hőerőgépeknél a környezetbe vezetik (To) a munkavégzés utáni hőt, a hőszi­vattyú esetében a környezetből veszik (To) a hőt. Mind a hatásfok, mind az úgynevezett fűtési tényező a felső hőmérséklettől (TI) függ.

A hőszivattyú fűtési tényezőjét gyakran teljesítménytényezőnek is nevezi a magyar szakirodalom az angol fordítás alapján. A nemzetkőzi gyakorlatban ezt az an­gol rövidítéssel COP-nek hívják (COP = Coefficient of Performance). A lényege az, hogy minél kevesebb munkabevezetéssel minél több hasznos hőt nyerjenek, tehát a fűtési tényező lehetőleg nagy legyen. Ez akkor nagy, ha a bemutatott két hőmérséklet nincs túl nagy távolságra egymástól. Amennyiben például egy hőszivattyúval hőforrás 0 °C hőmérsékletéről a fűtéshez 35 °C-ra akarnak jutni, akkor - az egyéb veszteségek függvényében - a fűtési tényező 4-5 is lehet. Ideális esetben ilyenkor a Carnot-kór­folyamattal e = 8,8 is elérhető. A valóságos kórfolyamat veszteségei tehát nagyok, a kompresszió és az expanzió messze nem eszményi, veszteségmentes. A jelenleg piacon kapható hőszivattyúk közül a levegő-víz hőszivattyúnak és a levegő-levegő hőszivattyúnak a legmagasabb a COP értéke, mely azt eredményezi, hogy ezekkel a hőszivattyúkkal lehet a legtöbb energiát és pénzt megtakarítani éves szinten szemben a talajszondás, talajvizes vagy kútvizes hőszivattyúval.

A lényeget azonban ez a mutatószám jól kifejezi. Amennyiben az e = 4, akkor ez azt jelenti, hogy egységnyi munkabefektetéssel (1 kWh-val) a kapott energia négy egységnyi (4 kWh). A három egységet (3 kWh) a tárolt napenergia adta a környezetből (2. ábra). Míg egy normális, ellenállásos villamos fűtéssel 1 kWh villamos energiából 1 kWh hő (3,6 MJ) adódik, addig itt ennek négyszerese. Ez a hőszivattyú lényege, a berendezés energetikai alapja.

 

hoszivattyu energetikai alapja

 

2. ábra Egységnyi befektetéssel négy egységnyi haszon

 

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)