Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

 A padlófűtés hőszivattyúval

 

A padlófűtés a hagyományos, radiátoros fűtéshez képest korszerűbb és energiahatékonyabb megoldás családi házak, társasházi lakások, valamint irodák fűtésére egyaránt. A padlófűtést megfelelő tervezéssel alacsony felületi hőmérséklet mellett gazdaságosan üzemeltethetjük. A méretezéstől függően hagyományos radiátoros fűtéstechnikai rendszernél 2-3°C-kal hűvösebb léghőmérsékletet biztosít, azonban a padlófűtés sugárzó hatása miatt ezt a hőmérsékletkülönbséget nem érezzük. A léghőmérséklet mellett a fűtési víz hőmérséklete is jóval alacsonyabb padlófűtés esetén, mert jóval nagyobb a fűtési felület. Az alacsonyabb fűtési hőmérséklet eléréséhez jóval kevesebb energia is elegendő, így a padlófűtéses rendszer energia megtakarítását teszi lehetővé.

A padlófűtési, mennyezetfűtési / mennyezethűtési körök a gépészeti helyiségben elhelyezésre kerülő osztóktól indulnak, és gyűjtőkhöz érkeznek vissza. A tervezés során a Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft. által gyártott és a TU-BA TRADE Kft. által is forgalmazott profilcsöves elosztók az alábbi ábrákon is láthatóan beszabályozó szelepeket tartalmaznak, mellyel az egyes körökön állítható a rajtuk áthaladó vízmennyiség, ennek megfelelően a felületek hőleadása is szabályozható. Ezeknek a komplett osztó-gyűjtőknek az ár/érték aránya Magyarországon messzemenőleg a legjobb (1. ábra).


padlofutes mennyezetfutes hutes oszto gyujto

 

oszto gyujto

 

1. ábra A főköri osztó-gyüjtő

padlofutes beszabalyozo szelep

2. ábra Az osztó-gyüjtőn lévő beszabályozó szelepek


Tekintettel a fűtésről klímatizálási üzemre történő átváltásra, a padlóköri osztó elé egy zónaszelep beépítése javasolt. Amennyiben mind a fűtési, mind, pedig a hűtési energiát hőszivattyú biztosítja, a fűtésről klímatizálási üzemre történő váltásakor a hőszivattyú zárja a zónaszelepet, így a hűtőközeg (hidegvíz) nem fog a padlóba áramolni. A padlóval nem szokás hűteni, mivel a hideg padló kellemetlen a talpnak, és egészségtelen a láb ízületeinek a nyári melegben, így a felülethűtés jól bevált módja a mennyezethűtés.

A helyiségek hőmérsékletének a szabályozása történhet az osztókon gyárilag elhelyezett szelepek kézzel történő nyitása-zárása segítségével. Kényelmi megoldást jelenthet az osztókon fali termosztátok segítségével történő vezérlés. Ehhez szükséges még elektronikus szabályozószelep, melyet a kivitelezés során ki kell cserélni a kézi szabályozó szelepekkel. A gyártó a Danfoss terméket javasolja erre a célra. Az így szabályozott felületfűtési, felülethűtési rendszer minden köre tökéletes egyensúlyban fog működni a megrendelő teljes elégedettsége mellett.

 

padlofutes szabalyozo

 

3. ábra Elektronikus szabályozószelep

 

A csővezetékek csatlakozása az osztókra és a gyűjtőkre NA 18 és NA 10 vagy NA 14 átmérőjű roppantógyűrűk segítségével történik.

A felületfűtési, felülethűtési rendszer kiosztása az elkészült épületgépészeti terveken részletesen kiszerkesztve láthatóak. A padlóköri gerincvezetékeket NA 20 lépésálló védőcsőben kell elhelyezni a kivitelezés során.

A padlófűtés, mennyezetfűtés és hűtés további előnye, hogy jól működnek együtt környezetbarát, megújuló energiaforrással, hőszivattyúval, mely alacsony hőmérsékletű fűtő közeggel képesek biztosítani a lakás melegét. Mivel nem szükséges olyan nagy hőmérsékletre felmelegíteni a fűtővizet, így ezzel energiát takarítunk meg, ha pedig ezt a hevítést megújuló energiát hasznosító berendezésekkel tesszük, akkor még több energiát spórolhatunk. Az energia megtakarítás mértéke 17-23% között lehet, a hagyományos radiátoros fűtésekhez képest, padlófűtéssel kombinálva pedig elérheti akár a 29-30%-ot is. Az ilyen rendszerek megoldást nyújthatnak a penészesedés ellen is, hiszen a falfelületek mindig melegen vannak tartva, így nem nedvesednek.

Az energia megtakarítás tovább fokozható, és a havi rezsi tovább csökkenthető, ha a hőszivattyú nem csak a fűtéshez szükséges hőenergiát, a klimatizálási energiaigényt, hanem a használati meleg víz előállítását (HMV) is biztosítja. A használati melegvíz tartály csatlakoztatása a hőszivattyús felületfűtési, felülethűtési rendszerre az épületgépészeti gyakorlatban bevált módon, előnykapcsolással történik.

Az előnykapcsolás lényege, hogy azokban a percekben, amikor a HMV tároló felhevítése történik, akkor a háromjáratú motoros szelep zárni kezdi a fűtési rendszer felé haladó vizet, és tölti a tárolókat, úgy, hogy a helyiségek léghőmérséklete érezhetően nem változik, mert a már felfűtött épület hőtároló tömege tartani képes a hőt addig, amíg a tárolókban lévő HMV víz el nem érte a megfelelő hőfokot. Amint a HMV tároló felhevítése megtörtént, akkor a szelep zárni kezd, és a fűtés tovább folytatódik. Az ilyen szelepek az erre a célra a HMV tárolóban elhelyezett hőmérő által mért vízhőmérséklet alapján végzik a szabályozást, mely egy praktikus és a leggyakoribb szabályozási. Nyáron, amikor a hőszivattyú klimatizálási üzemben működik, a HMV tárolót hasonló módon képes tölteni, azzal a különbséggel, hogy a hűtőkörfolyamat a töltési időszakra megfordul, abból a célból, hogy a fürdéshez, mosakodáshoz szükséges meleg vizet meleg energiával előállítsa (3. ábra).

 

 

hoszivattyu es padlofutes, mennyezetfutes, mennyezethutes kapcsolasa

 

4. ábra A hőszivattyú és a padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés kapcsolása

 

 A hőszivattyú beltéri egysége általában tartalmazza fűtő / hűtővizet keringtető szivattyút, tágulási tartályt, melyek teljesítményét és kapacitását a tervezés során leellenőrizzük. Amennyiben nem elegendő, akkor szükséges lehet további tágulási tartály beiktatása a rendszerbe. Mint, ahogy a hagyományos fűtéstechnikai rendszerek esetében, itt is szükséges mikrobuborék leválasztó, iszap leválasztó a hidraulikai hálózat védelme céljából, valamint egy töltő-ürítő csap a közeg feltöltésére.


Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)