Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés szerkezeti kialakítása

 A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés jó méretezés, megfelelően alacsony felületi hőmérséklet mellett ideális komfortot, a legenergiatakarékosabb fűtési és klimatizálási rendszert biztosítja. A felületfűtés, felülethűtés az emberi szervezet számára kifogástalan hőmérséklet eloszlást nyújt, a radiátoros fűtéssel, fan-coil fűtéssel, hűtéssel szemben. A sugárzó jellege miatt hozzávetőlegesen 2-3 °C-al alacsonyabb átlagos szobahőmérséklet elegendő, mint a radiátor esetében, ugyanazon komfortérzet mellett. A radiátoros fűtésnél, ugyanis a környező falfelületek hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint felületfűtésnél, így a falak hőt vonnak el az emberi test felülete felől, mely diszkomfort hatást eredményez. Az alacsonyabb levegő átlaghőmérséklet előnye az energia megtakarításnál is nagymértékben jelentkezik.

 

A padlófűtés szerkezeti kialakítása

 

Padlófűtés esetében a fűtő csővezeték rejtve van a padlóburkolat alatt. Az osztók, gyűjtők, szabályozóelemek általában egy alárendelt helyiségben (gépház, háztartási helyiség, vizes helyiségek), falra szerelve vagy süllyesztve falmélyedésben kerülnek elhelyezésre.  A padlófűtés szempontjából ma már nincs jelentősége a padlóburkolat anyagának.

A padlófűtés csővezetékei a padlóban térhálóra kerülnek rögzítésre kötegelő segítségével, a betonágy rákerülése, aljzatbeton öntése előtti fázisban. A térháló a szilárd rögzítés miatt fontos eszköz, így ugyanis nem tud elmozdulni a sokszorosan meghajlított műanyag csővezeték. A padlófűtés csővezetékeinek kiosztása nagymértékben befolyásolja a padlófűtés hőteljesítményét, valamint a helyiségek levegőjének hőmérséklet eloszlását, így fontos szempont, hogy a csövek kiosztása ne változzon, fix maradjon. a kivitelezés, betonozás során. A felületfűtési rendszerek ilyen módú megoldását nedves fektetésnek hívja a szakma (1. ábra).

  PipeLife padlófűtési 

1. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

A PipeLife 16x2 mm-es PERT-AL-PERT csővetékhálózat egy kiváló műszaki paraméretekkel, teljesítménnyel, és a hazai piacon is egy rendkívül jó, elérhető ár/értékarányú kategóriát képvisel. A csöveket PipeLife RP-KVA16/3/4 típusú eurokónuszos csatlakozóval csatlakoztatjuk a térfogatáram mérős felületfűtési osztó-gyűjtőhöz.

A megrendelő kérésének megfelelően történik a rendszerek tervezése és kivitelezése. Amennyiben csak fűtési megoldás a cél, és csak padlófűtés megvalósítása, akkor a csővezetékeknek a kiosztása általában sűrűbben történik, ekkor a csővezetékek közötti osztástávolság 10 cm. A fűtés így a jól hőszigetelt házak esetében általában megoldható. A régi építésű, hőszigeteltetlen házak, lakások felújítása esetében is a hőszükségletszámításból, melyet a tervezés kezdetekor végzünk, jól kimutatható, hogy a padlófelület mérete az adott épület esetében elegendő fűtőfelületet jelent-e vagy sem. Amennyiben nem elegendő, akkor szükséges a falfelület, és a mennyezet igénybevétele is a megfelelő mennyiségű fűtési energiaigény biztosításához. A falfűtés sok épület esetében nem megoldható, mert a külső falak nagy üvegfelülettel rendelkeznek, a belső falak, pedig gyakran bútorral takartak, így hőleadásra nem alkalmasak. A mennyezetfűtés ma már elterjedtebb megoldás, melynek csővezetékeit, amennyiben még nincs vakolat a mennyezeten, előre felszerelt sínekbe pattintjuk.

 

A monolit vasbetonfödémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőrendszer kialakítása

 

A monolit betonfödémmel készülő épü­letek jó lehetőséget nyújtanak arra, hogy az épület működéséhez szükséges, mennyezethez kapcsolódó gépészeti elemek magában a födémben kapjanak helyet. Többek között ilyen elemek lehetnek az épület fűtését és hűtését ellátó fűtőkörök is. az „akadály mentes” mennyezetet hasz­náljuk, ahol fűtési szempontból semmi sincs az utunkban, remekül működik és manapság a legkedveltebb, ilyen célra használt felület. További előnye a technológiának, hogy nem von maga után belmagasság csökkést. A födém homogén beton rétege fűtési-és hűtési célra egyaránt jól használható. A csövek az alsó síktól 10 mm-re futnak, így a mindenkori igényeket jól követő, rugalmasan szabályozható megoldás alakítható ki. Az építés szempontjából a sík, nagy ki­terjedésű zsaluzaton könnyebb a munka (nem kell fárasztó módon fej fölött szerelni), gyorsabb a szerelés, nem kell létrát, állványt használni, a fűtőkörök előre gyártott elemekből (modulokból) épülnek meg, a mennyezet vakolása nem szükséges, csak glettelést igényel. Acélhálóra rögzített, beton távtartókkal ellátott 16x2 mm-es PERT-AL-PERT csövekből szerelt, egyedileg tervezett mezőkből állnak. Tokosan csatlakoztatható PEP20/2.5MMU.II típusú 20 mm-es merev PVC védőcsövek a bekötőcső szaka­szok védelmére és távtartására szolgálnak (2. ábra).

 

 A PipeLife PEP20/2.5MMU.II bekötővezetékek

2. ábra A PipeLife PEP20/2.5MMU.II bekötővezetékek kialakítása PipeLife monolit vasbetonfödémbe önthető PLUFH16X2PERT mennyezetfűtés-hűtési rendszer kialakítása során

 

Következő lépés az WH-SLBOX ter­mékkódú átvezető dobozok helyzetének meghatározása a zsaluzaton. A besorolt csővégeket méretre kell vágni, rá kell húzni a RP-PROT16-50B típusú 35 cm hosszú flexibilis vé­dőcsövet majd ragasztószalaggal lezárni az ötrétegű haszoncsövet, így megaka­dályozható a káros szennyeződés beju­tása. A védőcső egyik végét 8-10 cm-re toljuk be az az WH-SLBOX átvezető dobozba.

Az WH-SLBOX átvezető dobozok sorolhatók a szük­séges körszámnak megfelelően. A könnyebb szerelhetőség miatt egyszerre 4 db átvezető dobozt érdemes ráhúzni az előkészített, lezárt és védőcsővel ellátott bekötő vezetékre (3. ábra).

  A PipeLife WH-SLBOX átvezető doboz

3. ábra A PipeLife WH-SLBOX átvezető doboz elhelyezése PipeLife monolit vasbetonfödémbe önthető PLUFH16X2PERT mennyezetfűtés-hűtési rendszer kialakítása során

 

Ügyelni kell arra, hogy a csővég elérje a PLUFH16X2PERT átvezető doboz zárt végét! Ha az átvezető do­bozba befűzött csőszakasz túl rövid, akkor fenn áll a veszélye, hogy a zsalu elbontása után nem áll rendelkezésre a bekötéshez szükséges csőhossz.

Végül az összes átvezető doboz össze­csatlakoztatható és együtt rögzíthető a zsaluzatra rozsdamentes szeg segítsé­gével (4. ábra).

 

A PipeLife WH-SLBOX átvezető dobozok rögzítése 

4. ábra A PipeLife WH-SLBOX átvezető dobozok rögzítése PipeLife PLUFH16X2PERT monolit vasbetonfödémbe önthető mennyezetfűtés-hűtési rendszer kialakítása során

 

A gipszkarton álmennyezethez rögzíthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési lemezes panelrendszer és csőhálózat kialakítása

 

A PipeLife CDP-400 mennyezefűtő-hűtő paneleket szinte bármely épületben lehet alkalmazni, ahol a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi az álmennyezet kiépítését. Az új építésű, könnyűszerkezetes födémek, tetők, ferde dőlésszögű tetők (térdfalak) esetén, illetve energetikai felújítás előtt álló vagy már szerkezetkész állapotban lévő ingatlanok esetében gyakran az egyetlen, de kiváló technológiai megoldás. A rendszer kialakításának köszönhetően rugalmasan illeszkedik az épület formájához vagy a belső építészeti elképzelésekhez. A panel fő eleme az Ω profilú hornyok­kal ellátott hőelosztó lemez, melynek szélessége 336 mm. A konvektor lemez felhajtott oldalsó éleinek köszönhetően a konvektor lemez és a CD profil közötti hőátadás kedvezőbb, emiatt egyenle­tesebb lesz az álmennyezet felületi hő­mérséklete.

PipeLife CDP-400 csőrendszer álmennyezetben  

5. ábra A PipeLife CDP-400 mennyezetfűtés, mennyezethűtési panel rendszer kialakítása álmennyezetbe történő kialakítása során

 

A felhegesztett függesztő elemek a CD60/27 profilú álmennyezeti tartószerkezethez illeszkednek. A hor­nyokba kerül elhelyezésre a 10x1,3 mm méretű PipeLife Radopress PERT-EVOH-PERT ötrétegű oxigéndiffúzió ellen védett fű­téscső. A panelek az elosztó vezetékhez TH kon­túrral préselhető PipeLife WH-T20/10/20 típusú pressz szűkített T-idomokkal és PipeLife WH-R20/10 típusú szűkí­tőkkel csatlakoznak. Ha szükséges, a panelek sorbakötéséhez préstoldót használunk. A fűtő-hűtő paneleket szabványos mé­retű CD60/27 fémprofilból kialakított álmennyezeti tartószerkezethez lehet hozzáépíteni. Az álmennyezetet és a tartószerkezetét a gipszkarton szerelés előírásainak megfelelően kell elkészíteni, de figyelembe kell venni a panel súlyából keletkező többletterhelést. A CDP-400 panel méretének köszönhetően az álta­lánosan használt 400 mm-es CD profil tengelytávolság alkalmazható (5. ábra), ami meg­könnyíti a szabványos méretű gipszkar­ton táblák elhelyezését.

  A gipszkarton tartószerkezet előírt kialakítása

6. ábra A gipszkarton tartószerkezet előírt kialakítása a PipeLife CDP mennyezetfűtés-hűtési panel rendszer rögzítéséhez álmennyezetbe történő kialakítása során

 

A falra / mennyezetre kígyó vonalban felszerelt köröket mezőnek vagy regiszternek, a köröket ellátó, osztó-gyűjtő felől érkező vezetéket elosztóvezetéknek nevezzük. A fűtőmezők 10 mm-es csőből kerülnek kialakításra. A szerpentin (kígyó vonalú) fektetési módot a rendelkezésre álló helytől függően végezhetjük vízszintesen és függőlegesen is. A kevesebb csőfordulót tartalmazó megoldást érdemes választani. A 40 m csőből kialakított fűtőmezők (ehhez igazodik a 120 és 240 m-es tekercshossz) Tichelmann elrendezésben kapcsolódnak a 20 mm-es elosztóvezetékhez (6. ábra).

  PipeLife CDP-400 Tichelmann elrendezésű kapcsolása 

7. ábra A tervezett mezők Tichelmann elrendezésű kapcsolása PipeLife CDP-400 mennyezetfűtés, mennyezethűtési panel rendszer kialakítása álmennyezetbe történő kialakítása során

 

Természetesen lehet ettől eltérő körhosszt is alkalmazni, a lényeg, hogy az egy elosztóvezetékhez csatlakozó mezők hossza közel azonos legyen. Amennyiben muszáj a többitől eltérő hosszt alkalmazni, az eltérés ne lépje túl a 10%-ot. Több rövidebb kört sorba is köthetünk, hogy a többi körrel azonos csőhosszt kapjunk. Egy osztókörre illetve elosztóvezetékre max. 160 méternyiregiszter csatlakozhat, regiszterenként max. 40 m csőhosszal. (Például: max. 4x40 m.) A járatos osztásközök 75 és 100 mm. 40 m csővel, 100 mm osztásköz esetén a le­fedhető felület 4 m2, míg 75 mm osztás­közzel 3 m2. Bármelyik osztásköz esetén a cső hajlítási sugara ne legyen kisebb, mint 5D, azaz 50 mm.

 

A vakolat alatti mennyezetfűtési, mennyezethűtési és vakolatos falfűtési, falhűtési csőhálózat kialakítása

 

Az újépítésű, de már a szerkezetkész (vakolás előtti) állapotú ingatlanok esetében is alternatíva lehet a vakolat alá rögzíthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési és vakolatos falfűtési, falhűtési csőhálózat kialakítása is (8. ábra).

 PipeLife csőrendszer vakolatban

8. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felületfűtési-hűtési rendszer)

 

Ennél a falszerkezet és födémszerkezet fűtési és hűtési megoldásnál 10 mm külső átmérővel gyártott PipeLife WH-10x1,3 csőhálózatot alkalmazzuk, melyet PipeLife WH-FR10/2M típusú rögzítősínekkel rögzítünk a még vakolatlan mennyezetre, oldalfalra (9. ábra).

   A 10 mm-es PipeLife WH-10x1,3 vakolatos fűtési, hűtési csőrendszer rögzítése

9. ábra A 10 mm-es PipeLife WH-10x1,3 vakolatos fűtési, hűtési csőrendszer rögzítése PipeLife WH-FR10/2M típusú rögzítősínnel elemmel

 

 Ha 100 mm-nél kisebb osztásközzel sze­reljük a csövet, a fordulóknál a csőívet babapiskóta-szerűen fel kell bővíteni, hogy a megfelelő hajlítási sugár megle­gyen. Ehhez a csöveket csavarodás mentesen kell bepattintani a sínbe. Itt az ívek tetejét és alját hordozó sínek tengelytávolsága 200-250 mm. A mégis kihajló ívcsúcso­kat PipeLife WH-FR10/2M típusú rögzítősínből vágott elemekkel le kell rögzíteni (9. ábra).A 10 mm-es PipeLife WH-10x1,3 vakolatos fűtési, hűtési csőrendszer kialakítása10. ábra A 10 mm-es PipeLife WH-10x1,3 vakolatos fűtési, hűtési csőrendszer kialakításáról

 

A vakolat a célnak megfelelő legyen, te­hát semmiképpen sem hőszigetelő vagy könnyűvakolat, ami a cső fölött legalább 15-20 mm vastag legyen. A vakolatot gépi vakolásra is szakosodott építőipari cég végezze, a vakolat teljes vastagsága minimum 30-40 mm legyen, hiszen a gép vakolással felhordott vakolat fogja tartani a mennyezetfűtési, mennyezethűtési vagy falfűtési, falhűtési csőhálózatot!  A csövek tágu­lásából eredő hajszálrepedések elkerü­lése érdekében vakolaterősítő hálót kell alkalmazni úgy, hogy a háló a csöveket ne érintse, az a fedőrétegbe ágyazva he­lyezkedjen el. A vakolaterősítő háló a védeni kívánt fal­felületen legalább 25 cm-rel lógjon túl a fűtőmező szélein. Az egymással szom­szédos hálók legalább 10 cm átfedéssel készüljenek!

A legkellemesebb komfortérzetet akkor tudjuk elérni, ha vele párhuzamosan, a teljes fűtési hőszükséglet fedezése felületfűtéssel (mennyezetfűtés, padlófűtés, falfűtés) történik. A mennyezeti rendszer méretezésekor a megrendelő döntése alapján figyelembe vesszük, hogy az csak mennyezetfűtési vagy mennyezethűtési célt is fog szolgálni. Vannak esetek, ahol, ugyanis a mennyezethűtésnél valamennyivel több csővezeték szükséges, mely azonban a teljes beruházási költségen nem sokat változtat, de fontos lépés a különösen megfelelő hűtési teljesítmény fedezése szempontjából. A legkellemesebb komfortot a mennyezetfűtés-padlótemperálás együttes kombinációja biztosítja.

A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon, árban is piacképes, rendkívül jó ár/értékarányú padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészeti rendszer kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

 

tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

 

Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

 

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

 Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)

Műszaki ellenőr (ME-G)

Építmény gépészeti szakértő (SZÉS3)

Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)