Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés szerkezeti kialakítása

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés jó méretezés, megfelelően alacsony felületi hőmérséklet mellett ideális komfortot, a legenergiatakarékosabb fűtési és klimatizálási rendszert biztosítja. A felületfűtés, felülethűtés az emberi szervezet számára kifogástalan hőmérséklet eloszlást nyújt, a radiátoros fűtéssel szemben. A sugárzó jellege miatt hozzávetőlegesen 2-3 °C-al alacsonyabb átlagos szobahőmérséklet elegendő, mint a radiátor esetében, ugyanazon komfortérzet mellett. A radiátoros fűtésnél, ugyanis a környező falfelületek hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint felületfűtésnél, így a falak hőt vonnak el szervezetünktől, mely diszkomfort hatást eredményez. Az alacsonyabb átlaghőmérséklet előnye az energia megtakarításnál is jelentkezik.

Padlófűtés esetében a fűtő csővezeték rejtve van a padlóburkolat alatt. Az osztók, gyűjtők, szabályozóelemek általában egy alárendelt helyiségben, falmélyedésben kerülnek elhelyezésre.  A padlófűtés szempontjából ma már nincs nagy jelentősége a padlóburkolat anyagának.

A padlófűtés csővezetékei a padlóban térhálóra kerülnek rögzítésre kötegelő segítségével, a betonágy rákerülése előtt. A térháló a szilárd rögzítés miatt fontos eszköz, így ugyanis nem tud elmozdulni a sokszorosan meghajlított műanyag csővezeték. A padlófűtés csővezetékeinek kiosztása nagymértékben befolyásolja a padlófűtés hőteljesítményét, valamint a helyiségek levegőjének hőmérséklet eloszlását, így fontos szempont, hogy a csövek kiosztása ne változzon, fix maradjon. a kivitelezés, betonozás során. A felületfűtési rendszerek ilyen módú megoldását nedves fektetésnek hívja a szakma.

 

Feluletfutes nedves fektetessel

 

1. ábra Felületfűtés nedves fektetéssel

 

A megrendelő kérésének megfelelően történik a rendszerek tervezése és kivitelezése. Amennyiben csak fűtési megoldás a cél, és csak padlófűtés megvalósítása, akkor a csővezetékeknek a kiosztása általában sűrűbben történik, ekkor a csővezetékek közötti osztástávolság 10 cm. A fűtés így a jól hőszigetelt házak esetében általában megoldható. A régi építésű, hőszigeteltetlen házak, lakások felújítása esetében a hőszükségletszámításból, melyet a tervezés kezdetekor végzünk, jól kimutatható, hogy a padlófelület mérete az adott épület esetében elegendő fűtőfelületet jelent-e vagy sem. Amennyiben nem elegendő, akkor szükséges a falfelület, és a mennyezet igénybevétele is a megfelelő mennyiségű fűtési energiaigény biztosításához. A falfűtés sok épület esetében nem megoldható, mert a külső falak nagy üvegfelülettel rendelkeznek, a belső falak, pedig gyakran bútorral takartak, így hőleadásra nem alkalmasak. A mennyezetfűtés elterjedtebb megoldás, melynek csővezetékeit, amennyiben még nincs vakolat a mennyezeten, előre felszerelt sínekbe pattintjuk. Az U profilszerkezetű tartósíneket egymástól 50 cm távolságra csavarozzuk a falra forgácslap csavarral. Üreges tégláknál javasolt csavarméret 5x30, tömör tégla esetén 5x25 beton esetén 5x20 mm. A tartósínek az alábbi módon szerint néznek ki:

 

Tartosinek a mennyzetfutes, mennyzethutes rogzitesere

 

2. ábra Tartósínek a mennyzetfűtés, mennyzethűtés rögzítésére

 

A mennyezetfűtés, mennyezethűtés kivitelezés során első lépéként a tartósínek mennyezetre rögzítése történik, majd utána következik a csővezetékek tervek szerinti mennyezeti kiosztása, és a tartósínekbe pattintása.

A mennyezeten elhelyezett csövek végei kisméretű osztó-gyűjtőkbe kerülnek helyiségenként rögzítésre. A kis osztó-gyűjtő oldalfalba bevésve kis műanyag dobozban elhelyezve szerelhető.

 

kis oszto-gyujto

 

3. ábra A kis osztó-gyűjtő

 

A mennyezetfűtési rendszer kisméretű osztó-gyűjtőinek gerincvezetékei a padlón vezetve jutnak el az alárendelt helyiségben már elhelyezett fő osztó-gyüjtőkhöz.

Amennyiben a mennyezet már vakolt állapotban van, vagy könnyűszerkezetéből adódóan szarufákból álló födém, akkor a száraz fektetésű mennyezeti rendszer a megoldás. A mennyezetfűtési, mennyezethűtési rendszer f10 és f14 átmérőjű csővezetékkel van kialakítva. A kivitelezése során első lépésnek a mennyezeten Dryvit háló rögzítése javasolt. Ezt követően párnafa lécek kerülnek elhelyezésre 400 mm-es osztástávolsággal. A lécekre hőtükör lemezek kerül rögzítésre (4. ábra).

 

szaraz fektetesu mennyezetfűtési és mennyzethutesi rendszer

 

4. ábra A száraz fektetésű mennyezetfűtési és mennyzethűtési rendszer

 

A hőtükör lemezekbe kerülnek elhelyezésre 100 mm-es osztástávolsággal a mennyezeti csővezetékek. Majd végül ezután következik a mennyezeti felület fűtő-hűtő hőleadók, illetve a teljes mennyezet gipszkartonnal történő burkolása. A mennyezettel télen fűteni, nyáron, pedig klimatiztálni lehet, innen származik a mennyezetfűtés és mennyezethűtés elnevezés. A legmagasabb komfortigények kielégítése céljából a padlóval csak temperálni érdemes (egy alacsonyabb helyiséghőmérsékletet biztosítani). A legkellemesebb komfortérzetet akkor tudjuk elérni, ha vele párhuzamosan, a teljes fűtési hőszükséglet fedezése mennyezetfűtéssel történik. A mennyezeti rendszer méretezésekor a megrendelő döntése alapján figyelembe vesszük, hogy az csak mennyezetfűtési vagy mennyezethűtési célt is fog szolgálni. Vannak esetek, ahol, ugyanis a mennyezethűtésnél valamennyivel több csővezeték szükséges, mely azonban a teljes beruházási költségen nem sokat változtat, de fontos lépés a megfelelő hűtési teljesítmény fedezése szempontjából. 

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)