Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Daikin elégedettség

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés szerkezeti kialakítása

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, mennyezethűtés jó méretezés, megfelelően alacsony felületi hőmérséklet mellett ideális komfortot, a legenergiatakarékosabb fűtési és klimatizálási rendszert biztosítja. A felületfűtés, felülethűtés az emberi szervezet számára kifogástalan hőmérséklet eloszlást nyújt, a radiátoros fűtéssel szemben. A sugárzó jellege miatt hozzávetőlegesen 2-3 °C-al alacsonyabb átlagos szobahőmérséklet elegendő, mint a radiátor esetében, ugyanazon komfortérzet mellett. A radiátoros fűtésnél, ugyanis a környező falfelületek hőmérséklete jóval alacsonyabb, mint felületfűtésnél, így a falak hőt vonnak el szervezetünktől, mely diszkomfort hatást eredményez. Az alacsonyabb átlaghőmérséklet előnye az energia megtakarításnál is jelentkezik.

Padlófűtés esetében a fűtő csővezeték rejtve van a padlóburkolat alatt. Az osztók, gyűjtők, szabályozóelemek általában egy alárendelt helyiségben, falmélyedésben kerülnek elhelyezésre.  A padlófűtés szempontjából ma már nincs nagy jelentősége a padlóburkolat anyagának.

A padlófűtés csővezetékei a padlóban térhálóra kerülnek rögzítésre kötegelő segítségével, a betonágy rákerülése előtt. A térháló a szilárd rögzítés miatt fontos eszköz, így ugyanis nem tud elmozdulni a sokszorosan meghajlított műanyag csővezeték. A padlófűtés csővezetékeinek kiosztása nagymértékben befolyásolja a padlófűtés hőteljesítményét, valamint a helyiségek levegőjének hőmérséklet eloszlását, így fontos szempont, hogy a csövek kiosztása ne változzon, fix maradjon. a kivitelezés, betonozás során. A felületfűtési rendszerek ilyen módú megoldását nedves fektetésnek hívja a szakma.

 

Feluletfutes nedves fektetessel

 

1. ábra Felületfűtés nedves fektetéssel

 

A megrendelő kérésének megfelelően történik a rendszerek tervezése és kivitelezése. Amennyiben csak fűtési megoldás a cél, és csak padlófűtés megvalósítása, akkor a csővezetékeknek a kiosztása általában sűrűbben történik, ekkor a csővezetékek közötti osztástávolság 10 cm. A fűtés így a jól hőszigetelt házak esetében általában megoldható. A régi építésű, hőszigeteltetlen házak, lakások felújítása esetében a hőszükségletszámításból, melyet a tervezés kezdetekor végzünk, jól kimutatható, hogy a padlófelület mérete az adott épület esetében elegendő fűtőfelületet jelent-e vagy sem. Amennyiben nem elegendő, akkor szükséges a falfelület, és a mennyezet igénybevétele is a megfelelő mennyiségű fűtési energiaigény biztosításához. A falfűtés sok épület esetében nem megoldható, mert a külső falak nagy üvegfelülettel rendelkeznek, a belső falak, pedig gyakran bútorral takartak, így hőleadásra nem alkalmasak. A mennyezetfűtés elterjedtebb megoldás, melynek csővezetékeit, amennyiben még nincs vakolat a mennyezeten, előre felszerelt sínekbe pattintjuk. Az U profilszerkezetű tartósíneket egymástól 50 cm távolságra csavarozzuk a falra forgácslap csavarral. Üreges tégláknál javasolt csavarméret 5x30, tömör tégla esetén 5x25 beton esetén 5x20 mm. A tartósínek az alábbi módon szerint néznek ki:

 

Tartosinek a mennyzetfutes, mennyzethutes rogzitesere

 

2. ábra Tartósínek a mennyzetfűtés, mennyzethűtés rögzítésére

 

A mennyezetfűtés, mennyezethűtés kivitelezés során első lépéként a tartósínek mennyezetre rögzítése történik, majd utána következik a csővezetékek tervek szerinti mennyezeti kiosztása, és a tartósínekbe pattintása.

A mennyezeten elhelyezett csövek végei kisméretű osztó-gyűjtőkbe kerülnek helyiségenként rögzítésre. A kis osztó-gyűjtő oldalfalba bevésve kis műanyag dobozban elhelyezve szerelhető.

 

kis oszto-gyujto

 

3. ábra A kis osztó-gyűjtő

 

A mennyezetfűtési rendszer kisméretű osztó-gyűjtőinek gerincvezetékei a padlón vezetve jutnak el az alárendelt helyiségben már elhelyezett fő osztó-gyüjtőkhöz.

Amennyiben a mennyezet már vakolt állapotban van, vagy könnyűszerkezetéből adódóan szarufákból álló födém, akkor a száraz fektetésű mennyezeti rendszer a megoldás. A mennyezetfűtési, mennyezethűtési rendszer f10 és f14 átmérőjű csővezetékkel van kialakítva. A kivitelezése során első lépésnek a mennyezeten Dryvit háló rögzítése javasolt. Ezt követően párnafa lécek kerülnek elhelyezésre 400 mm-es osztástávolsággal. A lécekre hőtükör lemezek kerül rögzítésre (4. ábra).

 

szaraz fektetesu mennyezetfűtési és mennyzethutesi rendszer

 

4. ábra A száraz fektetésű mennyezetfűtési és mennyzethűtési rendszer

 

A hőtükör lemezekbe kerülnek elhelyezésre 100 mm-es osztástávolsággal a mennyezeti csővezetékek. Majd végül ezután következik a mennyezeti felület fűtő-hűtő hőleadók, illetve a teljes mennyezet gipszkartonnal történő burkolása. A mennyezettel télen fűteni, nyáron, pedig klimatiztálni lehet, innen származik a mennyezetfűtés és mennyezethűtés elnevezés. A legmagasabb komfortigények kielégítése céljából a padlóval csak temperálni érdemes (egy alacsonyabb helyiséghőmérsékletet biztosítani). A legkellemesebb komfortérzetet akkor tudjuk elérni, ha vele párhuzamosan, a teljes fűtési hőszükséglet fedezése mennyezetfűtéssel történik. A mennyezeti rendszer méretezésekor a megrendelő döntése alapján figyelembe vesszük, hogy az csak mennyezetfűtési vagy mennyezethűtési célt is fog szolgálni. Vannak esetek, ahol, ugyanis a mennyezethűtésnél valamennyivel több csővezeték szükséges, mely azonban a teljes beruházási költségen nem sokat változtat, de fontos lépés a megfelelő hűtési teljesítmény fedezése szempontjából. 

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)