Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés, falhűtés, mint felületi sugárzó hőcserélő 

A víz hőhordozóval működő padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rend­szerek teljesítményét számos olyan fontos tényező befolyásolja, mint például a hősu­gárzó felület és a belső tér közötti hőátadá­si tényező, az elfogadható legki­sebb és legnagyobb felületi hőmérsékletek (komfort követelmények alapján), a har­matponti hőmérséklet a térben, a csövek és a felületek közötti hőátvitel, a sugárzó fe­lület emissziós tényezője és a felületek kö­zötti besugárzási tényező, valamint a benn­tartózkodók és a felületek közötti szög­tényező.

  

A felületfűtés, felülethűtés hőátvitelére három fizikai mechanizmus van hatással. A három típus közötti köl­csönhatás határozza meg a hőátvitel jelle­gét:

   

  • Hővezetés (kondukció)

  • Hőátadás (konvekció)

  • Hősugárzás

    Felületfűtés, felülethűtés mechanizmusa 

    1. ábra Felületfűtés, felülethűtés mechanizmusa

     

Hővezetés a fűtőközeg vagy hűtőközeg határoló felülete és a hőleadó felület között lép fel. Tisztán hővezetési mechanizmusból álló hőátvitel főleg szilárd testekben alakul ki, és valójában az adott test anyagának tu­lajdonságai befolyásolják. Példaként em­líthető a falon, mennyezeten és cipőtalpon keresztül létrejött hőátvitel (1. ábra). A hővezetés közvetlenül befolyásolja a pad­lófelület és lábfej közötti energiaátvitelt, de a helyiség levegőhőmérsékletét nem változtatja meg közvetlenül. Fontos hő­vezetés jön létre a hőhordozó közeg (víz) határoló felülete és a hősugárzó felület (helyiség) között. A hővezetésnek ezt a részét elsősorban a cső típusa (átmérője, falvastagsága, anyaga), a fektetési távol­ság, a víz térfogatárama (a víz sebessége) és a további vezető rétegek ellenállása be­folyásolja.

 

Hőátadáson a levegő és a felületfűtés, felülethűtés felülete közötti hőcsere értendő. Természetes és kénysze­rített hőátadást lehet megkülönböztetni. A hőmérséklet- és sűrűségkülönbség mindig természetes hőátadást hoz létre. Erre tipi­kus példa a hideg levegő leáramlása hideg ablakfelületek mellett, vagy az emberi test körül felszálló meleg levegő. Más­részt egy felületen kényszerített hőátadás lép fel az áramló közeg nyomásváltozása, például a számítógép vagy a légkezelő rendszer ventilátora miatt. A hőátadásos hőátvitel levegő segítségével megy vég­be, így a levegőhőmérsékletet közvetlenül befolyásolja.

 

A hősugárzás a hőátvitelnek azt a formá­ját jelenti, amikor az energia az egyik felületről a másikig elektromágneses hul­lámok formájában terjed. Ez a hőátadási forma jellemzi leginkább a felületfűtést, felülethűtést. A nagy hullámhosszúságú sugárzás újra fel- (túl-) melegíti a környező felületeket (p1. a bútorok felüle­tét), amellyel közvetve a levegőt is mele­gíti. A sugárzó fűtés esetén 2-3 °C-kal alacsonyabb levegő hőmérséklet szükséges ugyanolyan hőérzet eléréséhez, mint radiátoros, konvektoros fűtés esetén. Ez 15-18 %-kal kevesebb energia bevitelét igényli. Egyenletesebb lesz a hőleadás, nem fűtünk feleslegesen légteret. Az energia megtakarítás mértéke annál nagyobb, minél nagyobb mértékű az alacsony közeghőmérséklet melletti sugárzás aránya. A 2. ábrán látható módon a mennyezetfűtés, a falfűtés és a padlófűtés esetében a legnagyobb a mértéke a sugárzásos hőcserének.

   A sugárzásos hőcsere mértéke a különböző fűtési megoldásokkal

2. ábra A sugárzásos hőcsere mértéke a különböző fűtési megoldások esetében

 

Minél nagyobb a konvekció (a sűrűségkülönbség miatt fellépő légmozgás) mértéke (pl. radiátoros fűtésnél), annál nagyobb a szervezetünk porterhelése. A fűtés bekapcsolásával, jóval többet köhögünk, mivel a felszálló por orrnyálkahártyánkat irritálja. Ugyanezt tapasztaljuk, ha a hagyományos klimatizálási megoldásokkal kerülünk szembe. Felületfűtésnél, felülethűtésnél miután lényegesen kisebb a hőmérsékleti lépcső, a hőközlés csökkentett hőmérsékletemeléssel és csökkentéssel jár, ezért a por gyakorlatilag nem mozog, nem irritálja légzőszerveinket. Megfelelően méretezett rendszerek esetében azt sem érzékeljük, hogy a hő, a hőelvonás honnan érkezik. Kellemesen érezzük magunkat. Nem jön létre légmozgás, így nem száll a por a lakásban, nem irritálja légzőszerveinket és kevesebbet kell takarítani. Nagyobb lesz a lakás, mert nincsenek radiátorok és belső térben vezetett csövek.

 

A felület hűtésére is használható. Hideg közeg áramoltatása esetén a felület sugárzással hűt, nem kell a huzathatás jelenségével számolni. A felülethűtés hangtalan légáramlás nélkül biztosítja a kellemes hőérzetet, s mindössze annyi az igénye, hogy 18 °C-nál magasabb hőmérsékletű vizet juttassunk a rendszerbe, s akkor a párosodástól, és a levegő nedvességtartalmának a kicsapódástól, kondenzációjától sem kell tartanunk.

 

Az általunk forgalmazott, a PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezetfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek.

PipeLife padlófűtés 

 3. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

   PipeLife csőrendszer vakolatba

4. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felületfűtési-hűtési rendszer)

  PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe

 5. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

  PipeLife CDP-400 csőrendszer álmennyezetbe

6. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

  

A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon, árban is piacképes, rendkívül jó ár/értékarányú padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

 

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészeti rendszer kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

  

 tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

 

Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

 

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

 Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)

Műszaki ellenőr (ME-G)

Építmény gépészeti szakértő (SZÉS3)

Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)