Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A felületfűtés előnye a radiátorral szemben

 

A padlófűtési, mennyezetfűtési, falfűtési, mennyezethűtési és falhűtési rendszerek számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek a hagyományos radiátor fűtőtestekkel rendelkező házak esetében. A felületfűtési rendszerek nagy hőleadó felülete miatt alacsonyabb fűtővíz hőmérséklettel üzemeltethető fűtési, hűtési megoldások. Az alacsonyabb hőmérsékletű fűtővíz előállítása kevesebb energiafelhasználással jár, valamint kisebbek lesznek a veszteségek az elosztó hálózaton. Azaz a felületfűtés sokkal gazdaságosabban üzemeltethető, mint egy hagyományos radiátoros fűtés. Az alacsony hőmérsékletű fűtővíz előállításához alkalmazhatunk megújuló energiájú rendszereket, mint például hőszivattyút, ezáltal jelentősen csökkenthetőek az üzemeltetési költségek.

Az emberi test maghőmérséklete szerencsés esetben 36°C körül van, a különböző végtagok hőmérséklete azonban ettől eltérő. Ennek megfelelően az emberi test részei komfortérzet szempontjából különböző léghőmérsékleteket igényelnek. Embereken végzett kutatások során kimutatták, hogy mi az a hőmérsékleteloszlás, amely az emberi hőkomfort szempontjából ideális az ember számára az épületen belül. A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a padlófűtés és a mennyezetfűtés által biztosított hőmérsékleteloszlás közelíti meg a legjobban az emberi test által megkívánt ideális helyiséghőmérséklet eloszlást.

 

 padlofutes

 

1. ábra Az ideális, a padlófűtés és a radiátor általi hőmérsékleteloszlás

 

A szemléltetettet jelenségnek az oka, hogy a radiátoros fűtés konvektív fűtés, a helyiség egy adott pontján adja le a szükséges hőt, majd a sűrűségkülönbség hatására a hőátadás a levegő cirkulációjával történik.

 

 Radiator futes homersekleteloszlasa

 

2. ábra A radiátor hőátadásának folyamata

 

A helyiségben keringő levegő nem képes olyan egyenletes hőmérsékleteloszlást létrehozni, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, mely az adott magasságban a tér minden pontjában mérhetően és érezhetően ugyanazon hőmérsékletet képes biztosítani.

 

 

 Padlofutes homersekleteloszlasa

 

3. ábra A padlófűtés hőátadásának folyamata

 

Felületfűtés esetén a nagyrészt sugárzással leadott hő javítja a hőérzetünket, ezért 2 °C-kal kisebb helyiséghőmérséklet esetén is megvan ugyanaz a komfortérzet, mint radiátoros fűtés esetén. A lakótér alacsonyabb hőmérséklete pozitív hatással van az emberi közérzetre, frissebbnek érezzük magunkat, és javul a koncentráló-képességünk. A radiátoros fűtéshez képest jelentős mértékben lecsökken a helyiségben a meleg levegő áramlása, ami kisebb porterhelést jelent a benntartózkodók számára.

A helyiségen belüli levegő porrészecske-tartalma rendkívül változó, mennyisége erősen függ az épület földrajzi elhelyezkedésétől, a környezeti porterheléstől, az időjárási viszonyoktól (főként a széltől és az esőtől), valamint természetesen a portalanítás gyakoriságától és módjától is. A felületfűtő, felülethűtő rendszerrel a fenti tényezőktől függően kialakuló por mennyiségét nem tudjuk csökkenteni, de a szálló por okozta terhelés lényegesen kisebb, mint a radiátoros fűtés esetén.

A felületfűtés (padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés) láthatatlan, nem foglal értékes helyet a szobában, mint például egy radiátor. Egyetlen rendszert elegendő kiépíteni, amely a leggazdaságosabb fűtésre és a leggazdaságosabb hűtésre egyaránt alkalmas. Ugyanabban a csővezetékben áramlik a fűtési melegvíz, mint a klimatizáláskor a hidegvíz. A mai felületfűtési rendszerek nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkeznek, a beruházási költségük, és a kivitelezés költsége sem haladja meg a radiátoros fűtési rendszerekét, megfelelő, és minősített magyar gyártó által készített termékek esetében.

Az általunk forgalmazott, a PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezetfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek.PipeLife padlófűtés 

4. ábra PipeLife padlófűtési rendszer

 PipeLife csőrendszer vakolatba

  

5. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felületfűtési-hűtési rendszer)

 

PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe 

 6. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

PipeLife CDP-400 csőrendszer álmennyezetbe

 

7. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon, árban is piacképes, rendkívül jó ár/értékarányú padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!tel.: 0036-20-362-8452

 e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

  

Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

 

  Épületgépész tervező

 (Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

 (Kamarai szám: 13-50642)

  Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)

 Műszaki ellenőr (ME-G)

 Építmény gépészeti szakértő (SZÉS3)