Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Megújult weboldalaink Hűtés, fűtés szellőztetés, illetve szellőztető rendszerek témakörében a linkre kattintva érhetőek el.


Aktuális ajánlatainkért keresse hfsz.hu weboldalunkat!


A termékkínálat itt tekinthető meg

 

A felületfűtés és a komfortérzetünk kapcsolata

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés kialakítható új lakás építésénél és régi felújításakor egyaránt. Ugyanis egy olyan alacsony hőmérsékletű fűtési rendszernek, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, több előnye is van: először is - a hagyományos központi fűtés radiátoraihoz képest – a helyiségek legevőjének történő szükséges hőmennyiség átadása jóval nagyobb felületen történik, és mindez hősugárzással. Másrészt a padlófűtés és mennyezetfűtés esetén az egyes helyiségekben a hőmérsékleteloszlás sokkal egyenletesebb, mely kellemesebb komfortérzetet biztosít, mint a hagyományos radiátoros fűtéstechnikai rendszerek. Az padlófűtés és mennyezetfűtési megoldások kulcsfontosságú szerepet töltenek be az alacsony energiafogyasztás biztosítása szempontjából is. A termodinamika elve alapján minél nagyobb egy hőleadó a fűtő felülete, annál alacsonyabb fűtési vízhőmérsékletre van szükség az épület fűtéséhez.

 

Egy hagyományos radiátoros fűtés esetén a hő nagy részét konvekciós úton adjuk le, tehát a helyiségben lévő levegőt természetes úton indukálódó légáram hatására fűtjük fel, majd a helyiségben keringő meleg levegő adja át a hőjét a benn tartózkodó embereknek és a berendezési tárgyaknak. A külső határoló szerkezetek gyorsan lehűlő falfelületek, födémszerkezetek, amelyek folyamatosan „sugározzák az emberi testre a hideget”, mely kedvezőtlen hatást, diszkomfort érzetet produkál, hiszen az emberi testfelület felől elvonja a hő egy részét, aszimmetrikus sugárzási viszont generálva. Persze a manapság nagyon népszerű és nagyon hasznos külső hőszigetelő rendszerek terjedése sokat segít az ilyen problémákon, de a komfortérzet mégis messze elmarad egy padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel szerelt ingatlanokéhoz képest.

 

Alacsony fűtési rezsi biztosításához szerencsés a mennyezetfűtés vagy padlófűtés vizét maximum 30-35 °C hőmérsékletűre fel­melegíteni. A helyiségek átlagos hőmérséklete a mindenhonnan kellemesen sugárzó meleg révén 2 °C-kal csökkenthető a radiátoros rendszereknél szokásos­hoz képest, mert nincsenek hidegen sugárzó felületek, minden helyiségben kellemesen átmelegedett falak fűtenek. Így további energia és természetesen üzemeltetési költség takarítható meg, mivel minden egyes fok hőmérséklet-csökkentés mintegy 5-6 % energiameg­takarítással jár.

 

Ha valakinek még a környezet védelme is fontos szempont, az a padló­fűtést, mennyezetfűtést természetesen olyan környezetbarát és kedvező energiahasz­nosítású hőfejlesztő berendezéssel kombinálhatja, mint a hőszivattyú.

 

Az ember olyan helyiségben érzi magát kellemesen, ahol nem fázik (azaz nem ad le túl sok hőt), nem izzad (azaz nincs túl kevés hő leadá­sára kényszerítve), ahol nincs huzat, és a levegő sem nem túl nedves, sem nem túl száraz. A kellemes hőérzet egyik egyszerű mérőszáma az érzékelt hőmérséklet. Némi egyszerűsítéssel ez a levegő-hőmérsékletnek és a helyi­séget határoló felületek hőmérsékle­tének (a helyiségben lévő ablakok, belső falak, külső falak, födém és padló sugárzási hőmérsékletének) a középértékével tekinthető azonosnak. Minél nagyobb a helyiséget határoló felületek hőmérséklete, annál keve­sebb hőt ad le testünk sugárzással, konvekcióval és hővezetéssel a kör­nyezetnek, és annál kellemesebbnek érezzük a meleget. Az ilyen kellemes komfortérzet biztosítására alkalmas megoldást nyújt a padlófűtés és a mennyezetfűtés.

Műanyag csövekkel készített felület­fűtésnél gyakran adódnak problé­mák abból, hogy a rendszerbe oxigén diffundál; a műanyag cső diffúzióra nem tömör, a bejutó oxigén pedig fokozott korróziót okoz, ami iszaplerakódással, a szi­vattyúk és a hőszivattyúk, kazánok üzemzavarával, idővel meghibásodásával jár. Az általunk forgalmazott, a PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezetfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek.

  PipeLife padlófűtési megoldás

  

1. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

 PipeLife csőrendszer vakolatba

 

2. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felületfűtési-hűtési rendszer)

    PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe

 

3. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

  

PipeLife CDP-400 csőrendszer álmennyezetbe 

 

4. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

 A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon, árban is piacképes, rendkívül jó ár/értékarányú padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

 

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészeti rendszer kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

 

 tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

 Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)

Műszaki ellenőr (ME-G)

Építmény gépészeti szakértő (SZÉS3)

Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)