Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

A felületfűtés és a komfortérzetünk kapcsolata

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés kialakítható új lakás építésénél és régi felújításakor egyaránt. Ugyanis egy olyan alacsony hőmérsékletű fűtési rendszernek, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, több előnye is van: először is - a hagyományos központi fűtés radiátoraihoz képest – a helyiségek legevőjének történő szükséges hőmennyiség átadása jóval nagyobb felületen történik, és mindez hősugárzással. Másrészt a padlófűtés és mennyezetfűtés esetén az egyes helyiségekben a hőmérsékleteloszlás sokkal egyenletesebb, mely kellemesebb komfortérzetet biztosít, mint a hagyományos radiátoros fűtéstechnikai rendszerek. Az padlófűtés és mennyezetfűtési megoldások kulcsfontosságú szerepet töltenek be az alacsony energiafogyasztás biztosítása szempontjából is. A termodinamika elve alapján minél nagyobb egy hőleadó a fűtő felülete, annál alacsonyabb fűtési vízhőmérsékletre van szükség az épület fűtéséhez.

 

Egy hagyományos radiátoros fűtés esetén a hő nagy részét konvekciós úton adjuk le, tehát a helyiségben lévő levegőt természetes úton indukálódó légáram hatására fűtjük fel, majd a helyiségben keringő meleg levegő adja át a hőjét a benn tartózkodó embereknek és a berendezési tárgyaknak. A külső határoló szerkezetek gyorsan lehűlő falfelületek, födémszerkezetek, amelyek folyamatosan „sugározzák az emberi testre a hideget”, mely kedvezőtlen hatást, diszkomfort érzetet produkál, hiszen az emberi testfelület felől elvonja a hő egy részét, aszimmetrikus sugárzási viszont generálva. Persze a manapság nagyon népszerű és nagyon hasznos külső hőszigetelő rendszerek terjedése sokat segít az ilyen problémákon, de a komfortérzet mégis messze elmarad egy padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel szerelt ingatlanokéhoz képest.

 

Alacsony fűtési rezsi biztosításához szerencsés a mennyezetfűtés vagy padlófűtés vizét maximum 30-35 °C hőmérsékletűre fel­melegíteni. A helyiségek átlagos hőmérséklete a mindenhonnan kellemesen sugárzó meleg révén 2 °C-kal csökkenthető a radiátoros rendszereknél szokásos­hoz képest, mert nincsenek hidegen sugárzó felületek, minden helyiségben kellemesen átmelegedett falak fűtenek. Így további energia és természetesen üzemeltetési költség takarítható meg, mivel minden egyes fok hőmérséklet-csökkentés mintegy 5-6 % energiameg­takarítással jár.

 

Ha valakinek még a környezet védelme is fontos szempont, az a padló­fűtést, mennyezetfűtést természetesen olyan környezetbarát és kedvező energiahasz­nosítású hőfejlesztő berendezéssel kombinálhatja, mint a hőszivattyú.

 

Az ember olyan helyiségben érzi magát kellemesen, ahol nem fázik (azaz nem ad le túl sok hőt), nem izzad (azaz nincs túl kevés hő leadá­sára kényszerítve), ahol nincs huzat, és a levegő sem nem túl nedves, sem nem túl száraz. A kellemes hőérzet egyik egyszerű mérőszáma az érzékelt hőmérséklet. Némi egyszerűsítéssel ez a levegő-hőmérsékletnek és a helyi­séget határoló felületek hőmérsékle­tének (a helyiségben lévő ablakok, belső falak, külső falak, födém és padló sugárzási hőmérsékletének) a középértékével tekinthető azonosnak. Minél nagyobb a helyiséget határoló felületek hőmérséklete, annál keve­sebb hőt ad le testünk sugárzással, konvekcióval és hővezetéssel a kör­nyezetnek, és annál kellemesebbnek érezzük a meleget. Az ilyen kellemes komfortérzet biztosítására alkalmas megoldást nyújt a padlófűtés és a mennyezetfűtés.

Műanyag csövekkel készített felület­fűtésnél gyakran adódnak problé­mák abból, hogy a rendszerbe oxigén diffundál; a műanyag cső diffúzióra nem tömör, a bejutó oxigén pedig fokozott korróziót okoz, ami iszaplerakódással, a szi­vattyúk és a hőszivattyúk, kazánok üzemzavarával, idővel meghibásodásával jár. Az általunk forgalmazott, a PipeLife padlófűtési csővezetékek és PipeLife mennyezetfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek.

  PipeLife padlófűtési megoldás

  

1. ábra PipeLife padlófűtési megoldás

 PipeLife csőrendszer vakolatba

 

2. ábra PipeLife csőrendszer vakolatba integrálható mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves felületfűtési-hűtési rendszer)

    PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe

 

3. ábra PipeLife csőrendszer monolit vasbeton födémbe önthető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózathoz (nedves fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

  

PipeLife CDP-400 csőrendszer álmennyezetbe 

 

4. ábra PipeLife csőrendszer álmennyezetbe szerelhető mennyezetfűtési, mennyezethűtési csőhálózattal (száraz fektetésű felületfűtési-hűtési rendszer)

 A PipeLife gyártó egy nagy múltú, nemzetközi vállalat, de a csővezetékek gyártása hazánkban történik. A céljuk a Magyarországon, árban is piacképes, rendkívül jó ár/értékarányú padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek tervezése és kivitelezése, melyben a PipeLife termékcsalád egy tökéletes megoldást nyújt!

 

Vállaljuk családi házak, lakások, társasházak, irodák, ipari csarnokok hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereinek és központi hővisszanyerős szellőzéstechnikai rendszereinek a gépészeti tervezését. Igény esetén a tervezést követően mi magunk is adunk árajánlatot a tervezett gépészeti rendszer kivitelezésre. Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérem, forduljon hozzánk bizalommal.

 

 tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

 Felelős műszaki vezető (MV-ÉG)

Műszaki ellenőr (ME-G)

Építmény gépészeti szakértő (SZÉS3)

Épületenergetikai szakértő (SZÉS6)