Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Daikin elégedettség

 

A felületfűtés és a komfortérzetünk kapcsolata

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés kialakítható új lakás építésénél és régi felújításakor egyaránt. Ugyanis egy olyan kis hőmérsékletű fűtési rendszernek, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, több előnye is van: először is - a hagyományos központi fűtés radiátoraihoz képest - a hő jóval nagyobb felületen sugárzik ki. Másrészt felületfűtés hőmérsékleteloszlása sokkal kellemesebb klímájú helyisé­geket eredményez. S végül az energiamegtakarítás sem elhanyagolható. Alapszabályként tekinthető, hogy minél nagyobb a fűtött felület, annál kisebb vízhőmérsékletre van szükség a melegvizes padlófűtés, mennyezetfűtés esetében.

Egy hagyományos radiátoros fűtés esetén a hő nagy részét konvekciós úton adjuk le, tehát a helyiségben lévő levegőt fűtjük fel, majd a helyiségben keringő meleg levegő adja át a hőjét az embereknek és a berendezési tárgyaknak. A külső határoló szerkezetek gyorsan lehűlő felületek, amelyek folyamatosan „sugározzák ránk a hideget”. Persze a manapság nagyon népszerű és nagyon hasznos külső hőszigetelő rendszerek terjedése sokat segít az ilyen problémákon, de a komfortérzet mégis messze elmarad egy padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel szerelt házéhoz képest.

Rendszerint elegendő a felületfűtés vizét 35-40 °C hőmérsékletűre fel­melegíteni. A helyiségek átlagos hőmérséklete a mindenhonnan áramló meleg révén 2 °C-kal csökkenthető a fűtőtestes rendszereknél szokásos­hoz képest. Így energia és természetesen költség takarítható meg, mivel minden egyes fok hőmérséklet-csökkentés mintegy 6 % energiameg­takarítással jár.

Ha valakinek még a környezet védelme is fontos dolog, az a padló­fűtést, mennyezetfűtést természetesen olyan környezetbarát és kedvező energiahasz­nosítású hőfejlesztő berendezéssel kombinálhatja, mint a hőszivattyú.

Az ember olyan helyiségben érzi magát kellemesen, ahol nem fázik (azaz nem ad le túl sok hőt), nem izzad (azaz nincs túl kevés hő leadá­sára kényszerítve), ahol nincs huzat, és a levegő sem nem túl nedves, sem nem túl száraz. A kellemes hőérzet egyik egyszerű mérőszáma az érzékelt hőmérséklet. Némi egyszerűsítéssel ez a levegő-hőmérsékletnek és a helyi­séget határoló felületek hőmérsékle­tének (a helyiségben lévő ablakok, belső falak, külső falak, födém és padló sugárzási hőmérsékletének) a középértékével tekinthető azonosnak. Minél nagyobb a helyiséget határoló felületek hőmérséklete, annál keve­sebb hőt ad le testünk sugárzással, konvekcióval és hővezetéssel a kör­nyezetnek, és annál kellemesebbnek érezzük a meleget. Az ilyen kellemes komfortérzet biztosítására alkalmas megoldást nyújt a padlófűtés és a mennyezetfűtés.

Műanyag csövekkel készített felület­fűtésnél gyakran adódnak problé­mák abból, hogy a rendszerbe oxigén diffundál; a műanyag cső diffúzióra nem tömör, a bejutó oxigén pedig fokozott korróziót okoz, ami iszaplerakódással, a szi­vattyúk és a hőszivattyúk, kazánok üzemzavarával stb. jár. Az általunk forgalmazott, a TU – BA Trade Kft. által gyártott felületfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek, melyek megfelelnek a németországi DIN 4725 előírásnak is (1.ábra).

 

 

 

1.ábra Padlófűtés

 

A csővezetékek hőtechnikai és termovíziós vizsgálatait a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumi hőkomfortvizsgáló mérőkamrájában végezték el (2. ábra), melyet más gyártók csővezetékeivel méréses módon összehasonlítottak.

 

 

 

2. ábra Felületi fűtés termovíziós vizsgálata hőmakerával

 

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a csövek az egységnyi felületre vetített hőleadása és hőfelvétele azonos minőségű más gyártók termékeivel. A TU – BA Trade Kft. által gyártott felületfűtési-hűtési csővezetékek nagy előnye a megfelelő minőség mellett az ár/érték arányban rejlik, mellyel a külföldi gyártók termékei nehezen veszik fel a versenyt. A gyártó magyar, a céljuk a Magyarországon is piacképes padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek gyártása.

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)