Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

 

A felületfűtés és a komfortérzetünk kapcsolata

 

A padlófűtés, mennyezetfűtés kialakítható új lakás építésénél és régi felújításakor egyaránt. Ugyanis egy olyan kis hőmérsékletű fűtési rendszernek, mint a padlófűtés, mennyezetfűtés, több előnye is van: először is - a hagyományos központi fűtés radiátoraihoz képest - a hő jóval nagyobb felületen sugárzik ki. Másrészt felületfűtés hőmérsékleteloszlása sokkal kellemesebb klímájú helyisé­geket eredményez. S végül az energiamegtakarítás sem elhanyagolható. Alapszabályként tekinthető, hogy minél nagyobb a fűtött felület, annál kisebb vízhőmérsékletre van szükség a melegvizes padlófűtés, mennyezetfűtés esetében.

Egy hagyományos radiátoros fűtés esetén a hő nagy részét konvekciós úton adjuk le, tehát a helyiségben lévő levegőt fűtjük fel, majd a helyiségben keringő meleg levegő adja át a hőjét az embereknek és a berendezési tárgyaknak. A külső határoló szerkezetek gyorsan lehűlő felületek, amelyek folyamatosan „sugározzák ránk a hideget”. Persze a manapság nagyon népszerű és nagyon hasznos külső hőszigetelő rendszerek terjedése sokat segít az ilyen problémákon, de a komfortérzet mégis messze elmarad egy padlófűtéssel, mennyezetfűtéssel szerelt házéhoz képest.

Rendszerint elegendő a felületfűtés vizét 35-40 °C hőmérsékletűre fel­melegíteni. A helyiségek átlagos hőmérséklete a mindenhonnan áramló meleg révén 2 °C-kal csökkenthető a fűtőtestes rendszereknél szokásos­hoz képest. Így energia és természetesen költség takarítható meg, mivel minden egyes fok hőmérséklet-csökkentés mintegy 6 % energiameg­takarítással jár.

Ha valakinek még a környezet védelme is fontos dolog, az a padló­fűtést, mennyezetfűtést természetesen olyan környezetbarát és kedvező energiahasz­nosítású hőfejlesztő berendezéssel kombinálhatja, mint a hőszivattyú.

Az ember olyan helyiségben érzi magát kellemesen, ahol nem fázik (azaz nem ad le túl sok hőt), nem izzad (azaz nincs túl kevés hő leadá­sára kényszerítve), ahol nincs huzat, és a levegő sem nem túl nedves, sem nem túl száraz. A kellemes hőérzet egyik egyszerű mérőszáma az érzékelt hőmérséklet. Némi egyszerűsítéssel ez a levegő-hőmérsékletnek és a helyi­séget határoló felületek hőmérsékle­tének (a helyiségben lévő ablakok, belső falak, külső falak, födém és padló sugárzási hőmérsékletének) a középértékével tekinthető azonosnak. Minél nagyobb a helyiséget határoló felületek hőmérséklete, annál keve­sebb hőt ad le testünk sugárzással, konvekcióval és hővezetéssel a kör­nyezetnek, és annál kellemesebbnek érezzük a meleget. Az ilyen kellemes komfortérzet biztosítására alkalmas megoldást nyújt a padlófűtés és a mennyezetfűtés.

Műanyag csövekkel készített felület­fűtésnél gyakran adódnak problé­mák abból, hogy a rendszerbe oxigén diffundál; a műanyag cső diffúzióra nem tömör, a bejutó oxigén pedig fokozott korróziót okoz, ami iszaplerakódással, a szi­vattyúk és a hőszivattyúk, kazánok üzemzavarával stb. jár. Az általunk forgalmazott, a TU – BA Trade Kft. által gyártott felületfűtési-hűtési csővezetékek oxigén diffúzió elleni védelemmel rendelkeznek, melyek megfelelnek a németországi DIN 4725 előírásnak is (1.ábra).

 

 

 

1.ábra Padlófűtés

 

A csővezetékek hőtechnikai és termovíziós vizsgálatait a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumi hőkomfortvizsgáló mérőkamrájában végezték el (2. ábra), melyet más gyártók csővezetékeivel méréses módon összehasonlítottak.

 

 

 

2. ábra Felületi fűtés termovíziós vizsgálata hőmakerával

 

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a csövek az egységnyi felületre vetített hőleadása és hőfelvétele azonos minőségű más gyártók termékeivel. A TU – BA Trade Kft. által gyártott felületfűtési-hűtési csővezetékek nagy előnye a megfelelő minőség mellett az ár/érték arányban rejlik, mellyel a külföldi gyártók termékei nehezen veszik fel a versenyt. A gyártó magyar, a céljuk a Magyarországon is piacképes padlófűtés, mennyezetfűtés, falfűtés, mennyezethűtés és falhűtés rendszerek gyártása.

 

Árajánlat kérés:


tel.: 0036-20-362-8452

e-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu


Dr. Kassai Miklós PhD.

okl. gépészmérnök

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

Energetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)