Termékek

Gyártók

Klímaméretező

Számolja ki, milyen hűtőteljesítmény szükséges az ingatlanának klímatizáláshoz

Fűtési költség kalkulátor

Számolja ki, milyen fűtőteljesítmény és éves költségvonzat szükséges az ingatlanának fűtéséhez

Érdekesnek találta?
Ossza meg ismerőseivel!

Daikin elégedettség

 

 

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY

 

(7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján)

 

Energetikai tanúsítvány ára:    100 m2 alatt: 20 000 Ft + ÁFA

                                                  100 m2 felett: 200 Ft / 1 m2 + ÁFA

 

Az ár tartalmazza az energetikai tanúsítvány készítéséhez szükséges Budapest határán belül történő helyszíni felmérés (= egyszeri kiszállás) költségét is. Amennyiben ugyanis nem áll rendelkezésre építészeti terv, építészeti tervdokumentáció, épületgépészeti terv, épületgépészeti tervdokumentáció, a tulajdonos aláírásával ellátott fényképek az épületről, illetve ezen dokumentációk mindegyike, az energetikai tanúsítás elkészítéséhez helyszíni felmérés szükséges. 


Budapest határán kívül a helyszíni felmérés és utazás költsége:                                                                        

 

    100 Ft/km + ÁFA

 

energetikai tanúsítás

 Az Energetikai Tanúsítvány kiállítása 2012. január. 01.-től kötelező minden ingatlan adásvételéhez, és 1 évet meghaladó bérbeadás lebonyolításához.

 

Az Energetikai Tanúsítvány kiállítása kötelező minden 2009.01.01. napját követően az új épületek építésekor, annak használatbavételi engedélyezési eljárásához.

 

Az Energetikai Tanúsítvány bevezetésére, kiállítására, tartalmi követelményeire, árára, díjszabására és ezek jogszabályaira vonatkozó előírásokat a  176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet tartalmazza, 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet, pedig az épületek energetikai jellemzőinek a meghatározására vonatkozó előírás, mely az energetikai méretező eljárást és annak részleteit, lépésit tartalmazza. Ezen rendeletek az interneten keresztül ingyenesen letölthetőek.

 

Az Energetikai Tanúsítvány készítésével nemcsak az adott épület jelenlegi energetikai osztályba sorolása végezhető el. Épületenergetikai felújításkor, vagy pályázatok benyújtásához is szintén elengedhetetlenül fontos, hogy a felújítással a meglévő állapothoz képest mekkora javulás, csökkenés érhető el az épület energiafelhasználására vonatkozóan. Az Energetikai Tanúsítvány segítségével javaslat történhet korszerűsítésre is (pl. épület hőszigetelése, nyílászáró csere, hőszivattyú, szellőztető berendezés kiépítése, kazáncsere, napkollektor kialakítása….), mely alapján kimutatható, hogy a beruházást követően mennyivel fog csökkenni az épület éves energiafogyasztása.

 

Az Energetikai Tanúsítvány fogalmának és származásának eredete 2002 évre tehető. Az Európai Parlament és Tanács felismerve az épületek használata során lehetséges energia megtakarítás lehetőségét és mértékét, 2002. december 16-án irányelvet (2002/91/EK) fogalmazott meg tagországai számára. Ennek az irányelvnek megfelelően Magyarországon a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet hatályos, amely az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szól. Az Energetikai Tanúsítvány készítése során a rendeletben közölt számítási eljárás alkalmazása történik.

 

Az Energetikai Tanúsítványt a köznyelvben szokás épület zöldkártyának is nevezni, mert az a gépjárművekhez hasonlóan megmutatja az épület környezetszennyezését is, az épület által kibocsátott széndioxid mennyiségét éves szinten. Az épület zöldkártya elnevezés amiatt is találó, mert az épületenergetikai vizsgálat során az is felmérhető, hogy adott megújuló energiaforrás segítségével milyen mértékben csökkenthető éves szinten a vizsgált épület fogyasztása. Ilyen megközelítésben az épület zöldkártya megnevezés utal még a környezetvédelemre is.

 

Az Energetikai Tanúsítvány felmérése során meg kell állapítani az épület zöldkártya készítéséhez szükséges adatokat. Ilyen adatok a vizsgált épület, lakás vagy családi ház falszerkezete, az ablakok épületenergetikai és hőtechnikai minősége, geometriai mérete. Az épületenergetikai minősítés eredményét befolyásolja az is, hogy az épület milyen tájolású, az ablakokon keresztül mennyi hőterhelés érkezik a napsugárzás hatására az épület belsejébe. Az épület zöldkártya eredményét meghatározza, hogy milyen típusú és mennyire korszerű fűtési, vízellátási, klímatechnikai, szellőzési és világítási rendszert tartalmaz a vizsgált, felmért épület. Ezekből, a főbb adatokból kiindulva van lehetőség elvégezni az Energetikai Tanúsítást, melynek során eredményül az épület éves energiafelhasználását kapjuk fűtött-hűtött alapterületre vetítve.

 

Az Energetikai Tanúsítás során megkapjuk még azt is, hogy milyen energetikai minőségi osztályba sorolható a vizsgált épület. Az ábrán, látható módon hazánkban A+ - tól I kategória létezik, és az említett paramétereket is figyelembe véve az Energetikai Tanúsítás során kapott eredmények alapján történik az energetikai osztályba sorolás.

Energetikai tanúsítvány

Az épület zöldkártya készítése során javaslattétel történhet épületenergetikai korszerűsítésre, illetve kimutatható, hogy a javasolt korszerűsítéssel, mennyivel, hány kategóriával fog növekedni az épület energetikai osztályba sorolása a beruházás, megvalósulás után.

 

A Magyar Mérnöki Kamaránál regisztrált teljes körű jogosultsággal rendelkező épületenergetikai szakértőként vállaljuk családi házak, lakások, irodaházak, közintézmények Energetikai Tanúsítványának elkészítését a rendeletekben is szereplő szakmai és formai követelmények alapján. A Mérnöki Kamaránál regisztrált és jogosultsági vizsgával rendelkező Energetikai Tanúsítók többéves szakmai tapasztalattal, gyakorlattal és kamarai számmal rendelkeznek. A mérnöki kamaránál regisztrált energetikai tanúsító kamarai számom: 13-50642.

 

Az Energetikai Tanúsítás dokumentálásának folyamata a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben közölt számítási eljárás alapján történik. Ezt a WinWatt 32 nevű szoftver segítségével végzem, mely az említett rendelet tartalmazza. Az Energetikai Tanúsítvány kiállítására jogosultak, akik a Magyar Mérnöki Kamaránál szerezték meg ezt a jogosultsági vizsgát, és rendelkeznek az ennek megfelelő kamarai számmal, ezzel a programmal dolgoznak, így a kidokumentált eredmény egységes, a rendeletben előírt formai és tartalmi követelményeknek megfelelően.

 

Statisztikai adatok bizonyítják, hogy az európai országok, közöttük Magyarország energiafogyasztásának 40-50%-a az épületek létesítésére és üzemeltetésére fordítódik, vagyis az energiafelhasználás és a fenntartható fejlődés szempontjából ez a legkritikusabb és legfontosabb szektor. Ez volt a fő oka, hogy az Európai Unió Bizottsága és ezzel együtt Magyarország is kötelezővé tette a lakások Energetikai Tanúsítványának az elkészíttetését. Nemzetközi egyezmények (Kiotói Egyezmény) is születtek, melyekben rögzítik, hogy a fenntartható fejlődés szempontjából is fontos feladat a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás csökkentése. Annak érdekében, hogy hazai és nemzetközi felmérést végezzenek arra vonatkozólag, hogy milyen mértékű és minőségű energiafelhasználó épületeink vannak, az Energetikai Tanúsítvány készíttetése országos szinten is hozzájárul a statisztikai adatok pontosításához. 

 

Amennyiben van lehetőség, küldje el részünkre a lehető legrészletesebb építészeti és épületgépészeti tervrajzokat és építész, valamint gépész tervdokumentációt, mely tartalmazza az Energetikai Tanúsítvány elkészítéséhez szükséges hőtechnikai adatokat! Amennyiben erre nincs lehetőség (pl. régi épület), akkor helyszíni felmérést is végezhetünk.


Mindezek mellett igény esetén légtechnikai rendszerek, lakásszellőztető berendezések, VRV, VRF léghűtő-fűtő rendszerek tervezését és kivitelezését is vállaljuk, valamint épület energetikai tanúsítványának készítésével is foglalkozunk.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, bizalommal forduljon hozzánk. Üdvözlettel:

 

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

 

okl. gépészmérnök

Épületenergetikai Tanúsító

(Kamarai szám: 13-50642)

Épületgépész tervező

(Kamarai szám: GT 13-14036)

 

E-mail: drkassaimiklos@klima-pest.hu

­­

Mobil: 0036-20­­-362-8452